ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 13/04/2022
L'Espai Cota Zero obre portes per poder passejar entre vestigis que recorren quinze segles de la història de Tortosa
Des d'este dijous, l'equipament serà accessible coincidint amb el punt àlgid turístic de la Setmana Santa i a partir del 30 d'abril s'hi faran visites guiades
Tortosa obre dijous 14 l'Espai Cota Zero. El nou equipament museïtza les restes arqueològiques localitzades en les excavacions fetes al davant de la catedral, en les quals han aparegut vestigis que van des del segle I fins al segle XVI. Elements que permeten documentar diferents moments de la història de la ciutat, des de l'època de dominació romana (Dertosa), passant per l'etapa visigòtica, l'andalusina (Turtuxa) i l'època del Renaixement, amb la façana fluvial que va immortalitzar el pintor flamenc Anton van den Wyngaerde al segle XVI.

Un conjunt patrimonial d'alt valor, que s'enclava en el que va ser el centre de la vida de la ciutat al llarg dels segles. Esta característica inspira el nom de l'equipament, Cota Zero, punt a partir del qual es fonamenta la història de Tortosa. L'Espai Cota Zero combina panells explicatius, que es poden consultar en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i braille), amb elements audiovisuals que descriuen, punt per punt, tot el que el visitant pot observar al seu davant.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que, amb la posada en marxa de Cota Zero, "obrim un nou espai a la ciutat, en el qual podem passejar per la història de la ciutat. I a més a més, molt ben documentat", ha apuntat. "És un orgull per a la ciutat poder comptar amb un actiu tan important en la visita que oferim als visitants, però també per a la ciutadania de Tortosa, que d'esta manera podrà conèixer més a fons la nostra història i que ens referma en l'estima que tenim pel nostre patrimoni", ha remarcat l'alcaldessa.

"Hem sabut aprofitar l'oportunitat que oferia este jaciment i que s'ubica en un entorn patrimonial de primera magnitud. D'esta manera estem posant Tortosa al lloc que li pertoca, com a ciutat de primer ordre en l'aspecte d'atractiu turístic", ha afegit el regidor d'Urbanisme, Enric Roig.

L'obertura de l'equipament es du a terme coincidint amb el punt àlgid de la visita turística de la Setmana Santa. Ho fa amb obertura durant els dos pròxims caps de setmana, amb accés lliure, i amb unes visites guiades els dies 30 d'abril i 1, 7 i 8 de maig per tal d'aprofundir més en allò que s'hi mostra.

Els treballs que han conduït a la creació de l'Espai Cota Zero van començar al 2008, amb l'inici de les expropiacions de les cases situades entre la Catedral i el riu. Uns edificis que van ser enderrocats al 2015, i que van donar pas a tres anys d'excavacions arqueològiques. Posteriorment es va iniciar la construcció de la plaça davant de la catedral i de l'espai de Cota Zero, amb un projecte de l'arquitecte Josep Camps i, paral·lelament, es va iniciar la museïtzació de les restes, amb un projecte de Toni Balada desenvolupat per l'empresa Grop Exposicions Museogràfiques SL. El projecte ha comptat amb finançament dels fons europeu de desenvolupament Feder.

Els horaris d'obertura amb accés lliure seran: dijous 14 i divendres 15, de 10 a 13 hores i de 16 a 18.30 hores. Dissabte 16, de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Diumenge 17, de 10 a 13 hores. Dissabte 23 d'abril, de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Diumenge 24 d'abril, de 10 a 13 hores.

Les jornades de portes obertes amb visites guiades seran els dies: dissabte 30 d'abril, a les 10, 11, 12 hores i 17, 18 i 19 hores. Diumenge 1 de maig, a les 10, 11, 12 hores. Dissabte 7 de maig, a les 10, 11, 12 hores i 17, 18 i 19 hores. Diumenge 8 de maig, a les 10, 11 i 12 hores. Reserves a: entrades.tortosaturisme.cat.