ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 12/04/2022
Diverses visites guiades recordaran, el 15 d'abril, els cruents bombardejos del Divendres Sant que van assolar Tortosa
Les activitats, amb inscripció prèvia gratuïta, donaran a conèixer el refugi antiaeri número 4 i els espais de la Guerra Civil a la ciutat
El 15 d'abril del 1938, Divendres Sant, Tortosa va patir l'atac més destructiu dels més de 80 bombardejos que, entre el 23 de febrer del 1937 i el 30 de desembre del 1938, van deixar anar l'aviació feixista italiana sobre la ciutat. Els 12 raids aeris que van fer durant aquell dia van llençar més de 20 tones de bombes. El resultat va ser barris sencers arrasats, com el de Pescadors, i desenes de víctimes mortals, de les 123 en total que es van registrar a la ciutat durant els bombardejos de la Guerra Civil. Per tot plegat, aquella data és coneguda com a Divendres de Sang.

Enguany, la data del 15 d'abril torna a coincidir amb la festivitat del Divendres Sant i per este motiu l'Ajuntament ha organitzat diverses activitats per a recordar els fets d'aquell dia. Consistiran en diverses visites guiades a diferents espais que van ser protagonistes mentre Tortosa va esdevindre front de guerra. Concretament, se'n duran a terme tres: a les 10 h i a les 11 h, els participants podran accedir al refugi antiaeri número 4, ubicat al carrer Hemingway (darrera de l'antic cinema Fèmina), i posteriorment finalitzarà amb la visita a altres espais de la Guerra Civil. La tercera de les visites, a les 12.30 h, se centrarà en la visita al refugi.

Les visites són obertes a la ciutadania de manera gratuïta i per poder participar-hi cal reservar lloc prèviament amb un correu electrònic a tortosa@conficon-turisme.com.

Recentment, l'Ajuntament de Tortosa ha dut a terme l'adequació de l'espai exterior del refugi antiaeri número 4 amb la realització d'un mural de grans dimensions a càrrec de l'artista Roc Blackblock. La imatge evoca la destrucció que van provocar els bombardejos, reproduint algunes de les imatges que es conserven d'aquelles dates. El mateix autor ja ha fet altres murals d'art urbà a la ciutat, com els de la plaça de Sant Joan i, en els pròxims mesos està previst que en duga a terme un altre al nucli antic de Tortosa.