Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 03/11/2020
Tortosa aprova la segona convocatòria d'ajudes per als establiments afectats per les noves restriccions de la covid
El paquet econòmic reserva fons per als bars, restaurants i serveis personals que no poden desenvolupar l'activitat amb normalitat per de les mesures del Govern
El ple ordinari de novembre a l'Ajuntament de Tortosa va aprovar, dilluns a la nit, el segon paquet d'ajudes econòmiques de caràcter municipal destinades a les activitats afectades per les restriccions decretades per les autoritats sanitàries. Esta segona convocatòria de subvencions reserva fins a 150.000 euros per a aquells bars, restaurants i serveis personals com els d'estètica, que no poden desenvolupar amb normalitat la seua activitat per les mesures vigents decretades per la Generalitat de Catalunya. Estes ajudes es concreten en una subvenció de 400 euros, a la qual es podran acollir encara que ja haguessen sol·licitat els 400 euros de la primera tongada.

L'aprovació d'este segon paquet d'ajudes va comptar amb els vots a favor dels grups del govern (Junts i PSC), les abstencions de Movem, Esquerra i Ciutadans, i el vot en contra de la CUP. Ara, una vegada aprovada la modificació pressupostària, les ajudes es podran començar a demanar a mitjan desembre perquè es puguen formalitzar abans que acabe l'any.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va posar en valor els esforços fets per l'Ajuntament de Tortosa amb l'objectiu d'ajudar les activitats afectades, tot recordant que qui ha decretat el tancament d'estes activitats és la Generalitat; que les mesures municipals s'han fet realitat, tot i que els ajuntaments no tenen competències sobre comerç i per tant no són l'administració encarregada de preveure-les; i, a la vegada, va tornar a mostrar la seua disconformitat amb l'ordre de tancament d'estes activitats.

El mateix ple va debatre fins a cinc mocions dels grups municipals relacionades amb les ajudes a bars, restaurants i serveis d'estètica. Una, a proposta del PSC, per reclamar que la Generalitat aboque més ajudes als sectors afectats. Dos més, de Movem i d'Esquerra, per implementar mesures econòmiques a nivell municipal que incrementen la dotació prevista inicialment. En els tres casos, van quedar aprovades en tindre la majoria de vots. Una altra moció en el mateix sentit, a proposta de Ciutadans, va ser aprovada en part, mentre que la de la CUP, també sobre la mateixa qüestió, va ser rebutjada.

Pel que fa a la resta de mocions, es van aprovar la de la CUP, per la revisió i millora del protocol d'actuació contra l'assetjament sexual a l'Ajuntament de Tortosa; la d'ERC, en rebuig a la invasió de competències que suposa la llei espanyola de bombers; i la de Movem, per la remunicipalització del servei de recollida d'animals i gestió de la gossera municipal. No va prosperar la moció de Ciutadans, per fixar una rebaixa fiscal com a conseqüència de la crisi econòmica de la covid.

Nou Defensor de la Ciutadania
El ple va començar amb la presa de possessió del nou Defensor de la Ciutadania, a càrrec de Manolo Cardona. En la seua intervenció, es va posar a la disposició de la gent de Tortosa per mirar de resoldre les problemàtiques que els afecten, i va demanar la col·laboració dels grups municipals per fer-ho possible. Cardona, que durant més de trenta anys ha sigut president de l'AV de Santa Clara, va assenyalar que la seua oficina és al carrer, parlant de tu a tu amb la gent per mirar de trobar solucions.