Amb l'objectiu de millorar la sensibilització de la ciutadania en relació a la gent gran, especialment en les situacions de soledat no volguda d'aquest col'lectiu, l'Ajuntament de Tortosa, Creu Roja i l'Obra Social "la Caixa" van posar en marxa fa tres anys el programa "Sempre acompanyats", destinat precisament a la detecció d'aquestes problemàtiques i a la manera d'abordar-les, de la mà d'una xarxa comunitària en què el teixit associatiu del municipi està tenint un paper fonamental. Els impulsors d'aquest programa donen ara un pas més i el proper octubre el converteixen en el "Mes Sempre acompanyats", amb un ampli programa d'activitats destinat a donar a conèixer el treball promogut per totes aquestes institucions, entitats i associacions, junt amb l'equip humà que hi ha al darrera. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la regidora de Serveis Socials, Maria Jesús Viña, el president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, i el Director d'Àrea de Negoci de CaixaBank a les Terres de l'Ebre, Enric Dalmau, han presentat avui els detalls d'aquesta iniciativa.
El programa "Sempre acompanyats" va néixer fa tres anys amb la voluntat d'atendre les situacions de soledat no volguda entre la gent gran, mitjançant una xarxa comunitària en què totes les entitats i associacions, junt amb l'Administració, poden implicar-s'hi. El treball es fa en l'àmbit dels barris i es mira de detectar la gent gran que viu sola, saber quines necessitats tenen, establir vincles entre ells i el seu entorn més proper per contribuir a la millora del seu benestar tot animant-los a participar de les activitats del barri. El programa actualment atén a 23 persones grans, les quals han començat a establir noves relacions personals, veient també millorar el seu benestar diari.
L'alcalde ha agraït la implicació de la societat civil i el suport econòmic de l'Obra Social "la Caixa", i ha posat en valor altres accions que s'impulsen des de l'Ajuntament adreçades a la gent gran, com és el cas del projecte d'Aigües de Tortosa que aprofita la telelectura de comptadors per monitoritzar els habitatges de persones grans que viuen soles i advertir a Serveis Socials en cas que hi hagi alguna incidència en el consum habitual d'aigua. La regidora de Serveis Socials, de la seva banda, ha afirmat que el projecte "Sempre Acompanyats" s'ha pogut beneficiar del fet que a Tortosa s'està treballant en un procés comunitari que manté un equip multidisciplinar en xarxa, i ha posat en valor la feina que porten a terme els voluntaris. El representant de l'Obra Social "la Caixa" ha recordat que la fundació bancària està involucrada en el suport a la gent gran des dels seus inicis i ha assenyalat que la soledat no volguda entre aquest col'lectiu és una problemàtica actual però sobretot de futur, que empitjorarà si no s'aborda d'una manera decidida. Finalment, el president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, que ha parlat en nom de la resta d'entitats col'laboradores, ha dit que aquesta és una iniciativa "de persones per a persones" i l'ha comparat amb un iceberg, perquè hi ha molta feina que es fa però que no es veu.
Per tal de donar una resposta integral i coordinada, treballen en el programa els següents ens de l'administració, entitats i associacions: Ajuntament de Tortosa, Policia Local, Creu Roja a Tortosa, Càritas Interparroquial de Tortosa, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Hospital de la Santa Creu de Jesús, EspaiCaixa Tortosa, Associació de Comerciants del Mercat, Associació de Comerciants del Centre, Associació de Dones de Remolins, Associació de Veïns de Remolins, Associació de Veïns de Ferreries, UDP, Casal de Ferreries i Casal de Remolins.
A Catalunya hi ha un 17 per cent de la població major de 65 anys, un percentatge que creixerà en els propers anys. Aquesta nova situació, segons els impulsors del programa "Sempre acompanyats", planteja un nou repte ja que "cada vegada són més les persones grans que se senten soles, i aquest sentiment de solitud, al llarg del temps, pot afectar la seva salut i provocar