ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 22/07/2015
L'Obra Social 'la Caixa", Creu Roja, l'Ajuntament i diferents entitats i associacions s'alien per abordar les situacions de soledat no volguda

El director corporatiu de l'Àrea Social de l'Obra Social 'la Caixa", Marc Simón; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel i Accensi; i el vicepresident Autonòmic i President Provincial de la Creu Roja a Tarragona, Ramon Grau, han formalitzat la signatura d'un acord de participació juntament amb Càritas Interparroquial de Tortosa, l'Hospital Verge de la Cinta i Sta. Creu de Jesús, l'Associació de Gent Gran l'Esplai Tortosa, l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Tortosa, el Casal de la Gent Gran de Ferreries, el Club 3? Edat de Remolins, l'Associació de Comerciants del Mercat, l'Associació de Comerciants del Centre, l'Associació de Dones de Remolins, l'Associació de Veïns de Remolins i l'Associació de Veïns de Ferreries, per manifestar la seva voluntat de treballar conjuntament en el projecte "Sempre acompanyats", que pretén pal?liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans.



Els signants formalitzen, amb aquest acord, la constitució d'un grup de treball creat amb l'objectiu de donar una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup va iniciar la seva formació a finals del passat 2014, per tal d'organitzar la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d'activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.



Recentment, el projecte ha començat a donar les seves primeres passes a Tortosa amb la posada en marxa d'una campanya de sensibilització i l'habilitació del telèfon gratuït 900 365 222, a través del qual els ciutadans que coneguin situacions de soledat no volguda entre les persones grans al seu barri, poden ajudar a detectar-les i fer-les visibles. Així mateix, el telèfon també es posa a disposició tant de totes aquelles persones grans que estiguin en situació de soledat, i els interessi conèixer i participar en les activitats del programa, com d'aquelles persones que hi vulguin col?laborar participant com a voluntari, ajudant així a promoure una xarxa social en el barri que promogui el benestar entre les persones grans del mateix.



El projecte vol donar resposta a un repte creixent: cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Tortosa, les persones de més de 65 anys representen el 19,38% de la població i, d'aquestes, el 18,11 són majors de 80 anys. Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col?lectiu, el programa de Gent Gran de l'Obra Social 'la Caixa" ha posat en marxa Sempre acompanyats, un programa pilot al nucli de Tortosa ?on viuen soles 1.620 persones grans- que vol sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat amb l'objecte d'enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.




Una soledat no desitjada problemàtica

Durant els mesos d'abril i maig, el projecte Sempre acompanyats ha realitzat una enquesta per esbrinar com ha canviat l'escenari de la gent gran. De les 121 enquestes realitzades a Tortosa ?dins d'una mostra de 1.200 enquestes realitzades també als municipis de Girona i Terrassa on es desplega el programa- un dels resultats més rellevants i que explica l'evolució de la nostra societat, és l'augment de la percepció de què una persona és gran passats els 70 anys (38%), en detriment dels que consideren que ho és passats els 65 (15%). A més, hi ha una elevada percepció de que depèn de les condicions de vida de la persona, destacant la salut física i l'emocional (33%).



També són significatives les dades que parlen de la percepció del comportament de la societat vers les persones grans, així com dels rols que les persones grans desenvolupen a la nostra societat, diferents als que se'ls assignava tradicionalment. Pel que fa al primer, només un 32% de persones entrevistades considera que la societat tracta bé a les persones grans, mentre que de manera majoritària considera que s