ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 26/02/2015
L'Ajuntament de Tortosa es dota d'un nou Reglament de Participació Ciutadana

L'Ajuntament de Tortosa es dotarà d'un nou i ambiciós Reglament de Participació Ciutadana amb l'objectiu d'impulsar la participació d'entitats i ciutadans en la vida pública, fomentar la transparència i traslladar l'apicació de les lleis de transparència catalana i espanyola. Entre les principals novetats d'aquest reglament destaca la creació de l'audiència pública, el consell de ciutat, els consells de barri i de poble, consells sectorials, regulació de les consultes populars i de les intervencions davant del Ple, així com la creació d'una carta ciutadana i una carta de serveis municipals.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la 1a tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, ha presentat els detalls d'un reglament que respon al compromís expressat pel mateix alcalde quan va recollir el primer dels dos segells Infoparticipa que aquest Ajuntament ha rebut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a la transparència de la comunicació pública local. Bel ha afirmat que la redacció del text de reglament ha estat complex, perquè s'ha volgut obtenir un document ambiciós, "del qual disposen molt pocs ajuntaments al nostre país". El Reglament de Participació Ciutadana de Tortosa es porta a aprovació en el proper Ple ordinari del mes de març, que tindrà lloc dilluns vinent.



El nou Reglament regula un àmpli ventall de drets, entre els quals el de participació, informació, petició, audiència, iniciativa ciutadana, proposta, queixes, intervenció davant del Consistori, consulta popular, de política de foment de l'associacionisme, d'accés i utilització de les tecnologies de la informació, d'ús d'infrastructures municipals per a reunions i d'intervenció en els consells sectorials i territorials.



En el marc d'aquest nou instrument, l'Ajuntament es compromet a atendre les peticions d'informació de la ciutadana en un termini no superior a 20 dies. Així mateix, qualsevol ciutadà o ciutadana podrà intervenir abans de les sessions ordinàries dels Plens, durant un màxim de 2 minuts, per expressar qualsevol prec o pregunta. El reglament també regula les consultes ciutadanes, a les quals podran participar els majors de 16 anys.



Quant a l'audiència pública, es farà almenys una vegada a l'any i l'alcalde compareixerà davant la ciutadania i podrà ser interpel'lat. Podrà convocar-la l'alcalde o bé a proposta del Ple, consell de ciutat, sectorials o territorials, associacions o per veïns.



El consell de ciutat, també de nova creació, emetrà informes sobre els assumptes que li siguin demanats per l'alcalde, el Ple o qualsevol Consell Municipal de Participació. Els consells de barri i de poble abordaran diferents objectius i esdevindran essencials per aproximar la gestió municipal a la ciutadania. Els consells sectorials seran els òrgans de participació que canalitzaran les iniciatives o inquietuds ciutadanes en temes d'interès per a la ciutat, i tindran caràcter consultiu. I, finalment, es podrà promoure la creació de comissions específiques, d'una durada determinada, per abordar qüestions més concretes.