El Museu de Tortosa, Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre, obre portes aquest dissabte 29 de setembre al complex modernista de l'antic escorxador municipal, al barri de Remolins. L'Ajuntament de Tortosa ha rehabilitat en els últims anys aquest edifici amb l'objectiu d'incorporar a la seva oferta cultural i turística un equipament indispensable per explicar la història de la nostra ciutat i el seu paper central al territori. Tortosa recupera d'aquesta manera un museu que, si bé es va fundar l'any 1900, al llarg de la seva història ha viscut moltes vicissituts fins que l'any 1997 va tancar al públic. "Costava molt d'entendre que una ciutat amb tanta història com Tortosa no tingués un museu", ha explicat l'alcalde, Ferran Bel, qui ha recordat que la recuperació d'aquest equipament ha estat una prioritat des del primer dia per al seu equip de govern, i ha agraït la implicació i treball de tothom qui hi ha participat. Bel ha fet una visita al Museu amb els regidors d'Urbanisme, Meritxell Roigé, i de Cultura, Joaquim del Pino. L'alcalde ha convidat la ciutadania a visitar el Museu, que farà jornades de portes obertes fins al diumenge 7 d'octubre.
El Museu de Tortosa ofereix al visitant una retrospectiva de la història de la ciutat i del territori des dels seus orígens fins a l'actualitat. Està format per la sala d'exposicions permanent, a la qual s'accedeix per un espai recepció que també fa la funció de botiga i d'oficina d'informació turística. L'equipament es completa amb la sala de reserva -amb un catàleg que supera les 5.000 referències, la sala d'exposicions temporal Antoni Garcia, una aula didàctica i una sala polivalent.
El conjunt museístic ocupa una superfície que supera els 1.000 m2, sent la sala d'exposicions permanent l'espai més gran, amb 600 m2 distribuïts en dos nivells. Els visitants recorreran sis àmbits on s'explica la història de Tortosa i la del seu territori d'influència, des de la prehistòria fins a l'actualitat (I Els orígens, II Els ibers, III La Dertosa romana, IV Turtuxa, V Al centre de la Corona d'Aragó i VI La Modernitat). S'exposen les peces més representatives de cada període històric procedents de la col'lecció del propi Museu i d'altres museus que les han cedit en dipòsit, com és el cas del Museo del Prado, el MNAC o el Museu Arqueològic de Tarragona.
El recorregut per l'exposició inclou dos audiovisuals, un sobre el Renaixement -un dels períodes de major esplendor a la ciutat, i un altre dedicat al segle XX, amb imatges inèdites de la ciutat. També hi ha una instal'lació artística del tortosí Leonardo Escoda anomenada "L'os del vent", una obra contemporània que interactua amb l'espai i continguts del museu.
L'empresa de museologia Quaderna ha fet el projecte executiu. Amb un cost al voltant dels 450.000 euros, es finança amb recursos propis de l'Ajuntament i amb aportacions de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Cultura.
L'Ajuntament ha disposat una setmana de portes obertes, fins al diumenge 7 d'octubre, perquè la ciutadania pugui conèixer el nou Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l'Ebre. L'horari de visita durant aquests dies serà de 11 a 14h i de 17 a 20h. Aquest dissabte 29 de setembre, el Museu obrirà portes a les 18 hores. A les 19h, a la Sala Polivalent, el director honorari del Museu, Jesús Massip, pronunciarà la conferència "El pols intermitent d'un museu".
El Museu de Tortosa s'incorpora a l'oferta turística de la ciutat mitjançant la targeta Tortosa Card, completant les visites de pagament a equipaments com el Centre d'Interpretació del Renaixement, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, l'Exposició permanent de la Catedral i els Jardins del Príncep.
La transformació urbana de la ciutat a finals del segle XIX, amb l'enderrocament de les muralles, la urbanització dels eixamples i la descoberta d'abundants elements arqueològics afavorí l'any 1900 la creació d'un museu municipal.