Les comunitats jueves dels Estats Units són el proper objectiu de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, formada per 23 municipis de l'Estat espanyol amb call jueu, entre les quals hi ha Tortosa. Dins dels col'lectiu de turistes d'arrel cultural, els jueus americans són els més importants i els que es desplacen més sovint a la recerca dels seus origens. És per aquest motiu que una delegació de la Red de Juderías, encapçalada pel president, Ferran Bel, alcalde de Tortosa, ja ho té tot a punt per desplaçar-se en els propers dies en un viatge llampec a Nova York, Miami i Los Angeles. Aquest és un dels punts que s'ha tractat en la celebració de la XXXIV Assemblea de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, que s'ha fet al Parador Castell de la Suda de Tortosa, amb la participació dels representants dels municipis que en formen part. L'alcalde de Tortosa ha aprofitat la visita d'alcaldes i regidors per mostrar-los el Call Jueu tortosí i altres elements del patrimoni cultural de la ciutat, com els Reials Col'legis o la Catedral, on han pogut veure la làpida trilingüe, que testimonia la presència jueva a la ciutat des del segle VI.
En l'assemblea s'ha donat la benvinguda als municipis de Sevilla i Castelló d'Empúries, que es van incorporar el semestre passat, i s'ha aprovat l'entrada a la Red de Juderías del municipi de Lucena (Còrdova). La presidència ha presentant l'informe de gestió de les activitats realitzades durant els últims mesos, consistents en la seva majoria en accions de promoció a nivell nacional i internacional del patrimoni sefardita dels municipis de la Red de Juderías. Finalitzada l'assemblea, s'ha fet el relleu formal de la presidència, que l'alcalde de Tortosa ha traspassat a l'alcalde de Tudela, Luís Casado. Tanmateix, el canvi efectiu en la presidència de la Red no es produirà fins al proper 1 de juliol.
La propera missió als Estats Units ha centrat bona part de la compareixença informativa posterior a l'assemblea. El president de la Red, Ferran Bel, ha avançat que entre els dies 10 i 16 de juny es far el viatge, que inclou visites d'entre 1 i 2 dies a les ciutats de Nova York, Miami i Los Angeles. L'estada es fa amb el suport del govern espanyol i de la mà d'empreses que col'laboren amb la Red de Juderías, com és el cas de Paradores i Viajes el Corte Inglés. Bel ha explicat que es reuniran amb representants de les comunitats jueves de les tres ciutats, la major part de les quals tenen origen sefardita, així com amb empreses majoristes del sector turístic. L'objectiu és presentar l'oferta turística dels municipis de la Red, especialment en allò que fa referència al patrimoni jueu, i captar l'interès dels jueus americans. "Els jueus d'origen sefardí tenen una sensibilitat especial a l'hora de conèixer els seus orígens i es mouen per tot el món", ha apuntat Ferran Bel. De la seva banda, l'alcalde de Toledo i vicepresident 1r de la Red, Emiliano García-Page, ha posat d'exemple la seva pròpia ciutat com a destinació turística a l'alça entre el turisme jueu. "Del turisme d'arrel cultural, el jueu és el més potent de tots, i el jueu americà és el que fa una major despesa en destí", ha explicat.
L'alcalde de Tortosa ha aprofitat la visita d'alcaldes i regidors de la Red per mostrar els principals actius turístics i patrimonials de la ciutat. Ahir divendres van visitar els Reials Col'legis, on el director de l'Arxiu Històric de les Terres de l'Ebre, Albert Curto, va ensenyar-los alguns documents com el Llibre dels Costums, i també es van desplaçar al Centre d'Interpretació del Renaixement i a l'antic Escorxador municipal. Avui, la visita s'ha centrat en el Call Jueu, on els assistents han pogut passejar per l'entramat de carrers i places. Els gegants i els abanderats del Renaixement han fet una exhibició instants abans de plantar una olivera, com a símbol de la pau, a la plaça Ben Saruq. El portal dels Jueus (s. XIV) ha estat la propera parada abans de visitar la Catedral, on hi ha la làpida trilingüe, estela funerària del segle VI, escrita en heb