L'Ajuntament de Tortosa ha gairebé finalitzat les obres de construcció del nou viver d'empreses, una de les actuacions més emblemàtiques de l'equip de govern municipal i de l'Àrea de Promoció Econòmica. El nou equipament arriba en un moment econòmic encara difícil i amb l'objectiu de ser un nou instrument per a la creació d'ocupació.
Els emprenedors interessats a instal'lar-s'hi ja poden informar-se de les condicions, força avantatjoses, amb preus de lloguer de despatxos a partir dels 150 euros/mes i els tallers des de 300 euros. L'alcalde, Ferran Bel, i el regidor de Promoció Econòmica, Ricard Forés, han visitat les instal'lacions. Aquest dissabte 26 de març es farà una jornada de portes obertes en què la ciutadania podrà visitar el viver.
El viver s'ha construït en uns terrenys de propietat municipal al barri de Ferreries que havien acollit anteriorment l'empresa Industrias Fabra i la seu de la Universitat Internacional de Catalunya. La parcel'la ocupa 11.313 metres quadrats i el projecte ha contemplat la rehabilitació de l'edifici existent, que s'ha destinat a oficines, i s'ha construït una edificació de nova planta per a tallers. A la planta baixa de l'edifici rehabilitat s'han ubicat les àrees comunes, mentre que a la 1a planta s'ha destinat a 13 oficines. Queda una planta superior per a futures ampliacions. A la nau adjacent hi ha espai per a 8 tallers. L'obra l'ha fet l'empresa Tauicesa sobre un projecte de l'arquitecte Xavier Gilabert. El cost ha estat de 1,5 milions d'euros, que han estat finançats pels fons europeus Feder (528.008), Ajuntament de Tortosa (382.348), Diputació de Tarragona (264.004), Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad (175.000), i PUOSC (153.301).
L'alcalde ha valorat la ubicació "estratègica i competitiva" del nou viver, i ha recordat que al nostre país més del 80 per cent dels llocs de treball els generen les petites i mitjanes empreses, "una ocupació que difícilment es deslocalitza". Ferran Bel ha lamentat que en ple segle XXI Tortosa no disposés encara d'un equipament d'aquestes característiques i ha afegit que aquest serà un servei municipal amb vocació territorial. De la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, ha explicat les diferents possibilitats a què es poden acollir els joves emprenedors. Per 90 euros al mes, si encara no tenen clar el projecte, disposaran d'un espai d'iniciació compartit i de l'assessorament necessari per donar els primers passos en la seva nova empresa. Els interessats en una oficina pròpia podran optar-hi a partir de 150 euros de lloguer mensuals el primer any, mentre que els tallers tenen un preu de partida de 300 euros/mes. El nou viver acollirà entre 20 i 25 noves empreses cada tres anys. Forés s'ha mostrat convençut que aquest pot acabar sent "un pol de generació d'idees i talent", gràcies a les sinèrgies amb altres partners com les universitats i col'lectius empresarials. El nou equipament municipal comptarà amb serveis de formació i assessorament jurídic i financer per acompanyar els joves emprenedors en els primers anys de funcionament de les seves empreses.
L'edifici que acull el viver es va contruir l'any 1957 i pertany al corrent racionalista, amb reconegut valor arquitectònic. La superfície d'actuació és de 2.623 m2, dels quals 1.750 m2 corresponen a despatxos i serveis comuns, mentre que els 873 m2 restants a tallers. Les oficines tenen entre 20 i 39 m2 mentre que els tallers disposen d'entre 105 i 110 m2 de superfície.