Tortosa incorpora des d'aquesta setmana un nou equipament cultural de primer nivell, la Casa de la Música, que ve a resoldre un dèficit històric en una ciutat que ha donat músics de la talla de Joan Monclús, Lamote de Grignon, Felip Pedrell o Joan Moreira. L'Ajuntament de Tortosa ha finalitzat les obres de construcció del nou edifici, al barri del Temple, un projecte que l'equip de govern es va comprometre a tirar endavant durant aquest mandat. En el marc de la mateixa actuació, a més, s'ha remodelat tot l'espai frontal de l'edifici, que s'ha convertit en una nova plaça al barri que dóna accés a la Casa de la Música i a l'església dels Dolors. Aquest dissabte vinent, al matí, hi haurà una jornada de portes obertes perquè tothom qui ho vulgui pugui visitar les noves instal'lacions.
L'alcalde, Ferran Bel, i els regidors d'Urbanisme, Meritxell Roigé, Cultura, Joan Caballol, i Ensenyament, Rosa Cid, han presentat aquesta setmana el nou equipament, acompanyats de l'arquitecte autor del projecte Xavier Martí, i del director de l'Escola i de la Banda, Joan Josep Grau.
La Casa de la Música passa a ser la seu permanent de la Banda Municipal de Música, de l'Escola Municipal de Música -que adopta el nom de Lamote de Grignon, i de l'Aula de Música Tradicional. La recentment creada Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO) tindrà també aquí la seva seu i l'espai on podran assajar els músics que la integren.
Aquest dissabte, l'Ajuntament ha organitzat una jornada de portes obertes perquè la ciutadania pugui conèixer de prop la Casa de la Música. Durant tot el matí, hi haurà concerts i actuacions de bandes i escoles de música del territori.
El nou edifici s'ha aixecat en un solar municipal ubicat a la cruïlla dels carrers Vergès Paulí i Enric d'Ossó. Té planta baixa i dues plantes superiors amb una superfície total de 714 m2. A la planta baixa s'ubicaran els espais corresponents a la direcció (secretaria, direcció, sala de professors, biblioteca, despatx de música tradicional) i part dels espais formatius que corresponen a l'aula d'iniciació, dues aules individuals d'instrument així com l'aula de noves tecnologies, un traster i la cambra tècnica. A la primera planta hi haurà 5 aules individuals i una de col'lectiva, mentre que a la segona s'ubicarà l'aula de percussió, la sala d'assaig i l'arxiu.
L'arquitecte Xavier Martí ha destacat la singularitat de l'edifici i la seva harmònica integració en la nova plaça, al temps que ha valorat la importància del component acústic en el disseny de l'edifici.
La plaça resultant d'aquesta actuació té una superfície total de 767,83 m2 i incorpora mobiliari urbà així com una illa de contenidors soterrats. En aquest mateix indret, la Banda de Música va oferir recentment el Concert de Primavera, actuació que va significar l'estrena del nou espai urbà.
L'alcalde, Ferran Bel, ha destacat l'aposta per la cultura i per la música que representa aquesta actuació municipal, després de valorar que el nou equipament "dignifica la Banda de Música i l'ensenyament musical a la nostra ciutat". En aquest sentit, Bel ha recordat l'esforç dut a terme en els últims tres anys per l'Ajuntament amb l'Escola de Música, que s'ha traduït en un important creixement del nombre d'alumnes, passant dels 42 el curs 2006/2007 als 106 del curs actual.
El director de la Banda i de l'Escola de Música, Joan Josep Grau, ha dit que amb la Casa de la Música es resol una aspiració de fa molts anys, que tenien els professors i els membres de la Banda. "Un equipament com aquest, per a nosaltres, suposa assolir una fita molt important." L'Escola Municipal de Música ofereix classes a partir dels 4 anys i també per a adults. Quant a instruments, s'ofereix formació en tots els de vent, a més de piano i, a partir del curs vinent, també guitarra. L'Escola iniciarà les classes del curs vinent a les noves instal'lacions de la Casa de la Música.
La Casa de la Música ha tingut un cost de 782.400 euros i s'ha finançat a