"Volem la vegueria de les Terres de l'Ebre, i quan abans millor. Però la volem amb unes condicions dignes, tant en l'àmbit competencial com en el financer. Portem molts anys esperant com perquè ara ens acabin dotant d'una vegueria descafeïnada. Perquè estem davant d'una llei de país i, per tant, d'una llei fonamental per al nostre futur." L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha estat l'únic representant de les Terres de l'Ebre en les compareixences que s'han fet al llarg del dia d'avui al Parlament de Catalunya en el marc de la tramitació del projecte de llei d'organització veguerial. L'alcalde ha volgut deixar clar des de bon començament el consens existent al territori per la vegueria de les Terres de l'Ebre, malgrat que ha volgut fer notar les "fortes mancances i limitacions que pateix aquest projecte legislatiu".
Ferran Bel ha focalitzat les principals mancances de la llei de vegueries en el finançament i en les competències. La normativa "dedica uns pocs articles, concretament quatre, a les competències del consell de vegueria" i "pràcticament s'obvia la regulació dels recursos financers". En aquest sentit, l'alcalde ha qüestionat els arguments que plantegen que les vegueries gaudiran dels mateixos recursos que les diputacions. "Si el que es pretén és distribuir els recursos que reben les diputacions en funció dels mateixos criteris que les reben, perquè no s'explicita? S'han fet els estudis i les projeccions de com quedarien finançades vegueries com la de les Terres de l'Ebre o la dels Pirineus?" Massa preguntes sense resposta, en opinió de l'alcalde de Tortosa, que el porten a concloure que "és difícil determinar quin és el sistema de finançament òptim per a qualsevol institució si no tenim clar tampoc quin és el seu àmbit competencial". Per il'lustrar aquestes mancances, Bel ha recordat que la xarxa viària de la Diputació de Tarragona té 1.100 km, el 50 per cent dels quals corresponen a les Terres de l'Ebre. En canvi, els recursos que podria rebre la vegueria de l'Ebre només serien del 25 % dels que disposa la Diputació, si s'empren els criteris de la Ley de Haciendas Locales. "Si no podem garantir els recursos per a mantenir els nivells de qualitat que presta actualment la Diputació, podem acabar generant frustració al territori."
L'alcalde de Tortosa també ha manifestat la necessitat de preveure en la nova llei la mancomunació de determinats serveis o creació d'algun consorci supraveguerial per gestionar, per exemple, la gestió tributària de les corporacions locals que actualment duu a terme BASE.
Més enllà del Parlament, Ferran Bel ha volgut recordar que "no tindrem vegueries simplement amb l'aprovació d'aquesta llei, ja que hi ha el condicionant de la modificació necessària de la LOREC, que han de fer les Corts Generals".
L'alcalde, que ha lamentat la urgència de la convocatòria, ha fet un repàs al pòsit històric existent a les Terres de l'Ebre que ha conduït al consens territorial a l'hora de reclamar la vegueria, recordant que la Generalitat, abans fins i tot de l'Estatut de 1979, ja va crear el Consell Intercomarcal de les Terres de l'Ebre, la primera institució representativa de les quatre comarques de l'Ebre, "fet que indica la voluntat del territori de gaudir d'una institució representativa".
L'únic representant ebrenc en la comissió de les vegueries ha acabat la seva intervenció desitjant que la vegueria de l'Ebre sigui una realitat com més aviat millor, però resolent les mancances que pateix l'actual text legislatiu.
L'alcalde de Tortosa, junt als altres compareixents, s'han sotmès a les interpel'lacions dels diferents portaveus dels grups parlamentaris. Entre els assistents a la comissió hi havia el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el vicepresident a l'Ebre de l'ens provincial, Pere Panisello.