El Museu de Tortosa exposa l'obra més desconeguda de l'artista tortosí Frederic Mauri
"Frederic Mauri. Un traç rebel, 1963-1978", amb una seixantena d'obres, es podrà visitar fins al 9 de març de 2025 a la sala Antoni Garcia
La sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acull fins al 9 de març de 2025 l'exposició "Frederic Mauri. Un traç rebel, 1963-1978", amb una seixantena d'obres entre dibuixos, gravats i pintures de l'artista tortosí que ens mostren l'obra més desconeguda i el seu vessant més compromès. L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la regidora de Cultura, Mar Lleixà; el comissari de l'exposició, Sergi Plans i les filles de l'artista, Araceli i Anna Mauri, han inaugurat avui l'exposició en una sala plena a vessar.
"Frederic Mauri. Un traç rebel, 1963-1978", comissariada per l’historiador de l’art Sergi Plans, abasta un període comprès entre la seua primera exposició individual al Centre del Comerç de Tortosa, el 1963, i la segona, quinze anys després al mateix Centre, l’any 1978. El comissari de l'exposició ha explicat que la mostra repassa la primera etapa figurativa de l’artista –després d’uns inicis en l’abstracció–, marcada per un cert realisme de caràcter social, sovint amb càrrega crítica. Així, l'exposició se centra en la seua faceta més compromesa amb la realitat de la seua època, al voltant de temes com el món rural, el món del treball, la violència i la repressió, o la Guerra del Vietnam, entre d’altres. La major part de les obres exposades provenen de l’estudi de l’artista, també de la col·lecció d’art del Museu de Tortosa, del Museu Nacional d’Art de Catalunya i de col·leccions particulars.
"Inaugurem una exposició dedicada a un dels artistes més destacats i amb una dilatada trajectòria també com a docent a l'institut de Tortosa", ha manifestat la regidora de Cultura, Mar Lleixà, que també ha agraït la implicació de les filles de Mauri en el projecte expositiu, així com la seua col·laboració amb el Museu de Tortosa, amb la donació de peces pel fons museístic.
Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa ha avançat que s'editarà un catàleg de l'exposició, que recollirà totes les obres exposades, els textos del comissari, l'historiador de l'art Sergi Plans, i el conservador del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Àlex Mitrani, que també ha col·laborat en l'exposició. "Aquesta exposició ens apropa a l'obra d'un dels nostres artistes referent, compromès amb la igualtat i la llibertat, a qui aprofitem per a retre-li homenatge i fer valdre el llegat artístic que ens ha deixat", ha dit Jordan.
Frederic Mauri, conjuntament amb l'escriptor Manuel Pérez Bonfill, van impulsar el moviment cultural i artístic multidisciplinari MACLA-65, un grup d'art de caràcter realista amb forta vocació social i popular. Un grup reivindicatiu i d'oposició al règim franquista, del qual també van formar part els pintors Jaume Rocamora i Albert Fabà; l'escultora Cinta Sabaté, l'escriptora Zoraida Burgos i Agustí Forner, entre altres.