ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 20/02/2023
El CAS Tortosa rep la certificació HepCelentes
El reconeixement premia el treball i el compromís amb la prevenció, la detecció, la cura i l’eliminació de l’hepatitis C al Centre de Tractament i Seguiment a les Addiccions de la Clínica Terres de l’Ebre
El CAS Tortosa, Centre de Tractament i Seguiment a les Addiccions de la Clínica Terres de l’Ebre, ha rebut aquest dilluns la certificació del programa HepCelentes, un reconeixement que premia el treball i el compromís amb la prevenció, la detecció, la cura i l’eliminació de l’hepatitis C. Així doncs, el CAS Tortosa ha obtingut aquest guardó de la mà de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, de SEDISA (Societat Espanyola de Directius de la Salut) i amb la col·laboració de Gilead Science, els quals també han reconegut l’estreta coordinació amb els serveis de Medicina Interna, Aparell Digestiu i Farmàcia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

El programa HepCelentes es va presentar al CAS Tortosa el 2021, un fet que ha permès protocol·litzar la prevenció, el cribratge, el tractament i el seguiment de l’hepatitis C en els usuaris. A més, s’han pogut crear nous circuits amb els serveis de Medicina Interna, Aparell Digestiu i Farmàcia de l’HTVC, així com tractar nous usuaris amb el virus de l’hepatitis C al mateix CAS. En definitiva, una forma de promoure l’adherència al tractament i evitar l’abandonament en algun punt de la derivació al servei especialitzat i la transmissió de la malaltia. Tot plegat, ha permès la sensibilització enfront de la infecció per hepatitis C tant als usuaris com a l’equip sanitari.

La directora gerent de la Clínica Terres de l’Ebre, Matilde Villarroya, ha agraït la tasca i el valor comunitari que dur a terme el CAS Tortosa. «En aquest centre hi treballa un equip multidisciplinari amb un enfocament biopsicosocial centrat en la persona, per tal d’augmentar la qualitat de vida dels usuaris», ha emfatitzat Villarroya, «a més, duen a terme accions preventives a nivell comunitari en diferents grups poblacions del territori, i aquesta tasca aporta un valor afegit al seu dia a dia».

En aquesta línia, la metgessa Cinta Soler ha estat l’encarregada de rebre la certificació en nom del CAS Tortosa. Per la seua banda, Soler ha destacat que gràcies al projecte HepCelentes el percentatge de persones amb infecció s’ha reduït. «L’eliminació de la infecció per hepatitis C passa per la microeliminació en els usuaris de drogues als centres d’addicció, mitjançant la prevenció, la detecció, el tractament, la cura i l’eliminació del virus», ha recordat Soler, «per fer-ho possible és necessària aquesta coordinació i organització que hem aconseguit conjuntament amb els diferents serveis de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta». D’altra banda, la cap del servei d’Aparell Digestiu de l’HTVC, Margarita Villar, ha recollit l’acreditació en representació de l’Hospital de Tortosa, la qual ha reforçat el saber fer i el vincle entre ambdues institucions sanitàries.

D’aquesta manera, el subdirector General d'Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, ha recordat que el programa HepCelentes va nàixer seguint la premissa de l’OMS, la qual té com a objectiu l’eliminació de les hepatitis B i C com a problema de salut pública, i la reducció, per al 2030, d’un 90% de la incidència de noves infeccions i d’un 65% de la morbiditat relacionada amb aquestes hepatitis. «D’ençà de la creació del projecte HepCelentes a finals del 2020 ja hi ha 51 Centres d’Atenció a les Addiccions de tot l'Estat espanyol adherits al programa, dels quals 19 ja han rebut la certificació oficial», ha remarcat Colom, «mentre que 4 d’aquests són catalans, entre els quals destaca el CAS Tortosa».

L’alcaldessa de Tortosa i presidenta de Tortosa Salut, Meritxell Roigé, ha posat de manifest la històrica trajectòria del CAS Tortosa, tant a la ciutat com al conjunt del territori, així com la implicació i dedicació de tots els professionals sanitaris. «Aquest Centre de Tractament i Seguiment a les Addiccions es va crear el 1986, forma part de la xarxa de drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat i és de titularitat municipal», ha remarcat Roigé, «és un servei que forma part de la Clínica Terres de l’Ebre, des de les mateixes instal·lacions de l’Hospital Santa Creu, i que basteix les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre; una fita molt important per al conjunt del territori donada la tasca sanitària, social i comunitària que duen a terme».

L’acte també ha comptat amb la presència del subdirector regional de l’Agència de Salut Pública de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, Conrad Casas, i la directora Territorial de Salut a les Terres de l’Ebre, Íngrid Roca, la qual ha donat l’enhorabona als premiats per aquesta certificació, així com ha encoratjat a continuar treballant en aquesta línia. «Aquest reconeixement és motiu de satisfacció per a les Terres de l’Ebre, ja que evidencia la bona feina de tots els agents implicats i marca el camí a seguir per a l’abordatge de l’hepatitis C», ha conclòs Roca.