Tortosa i vuit municipis més de Catalunya, l'Aragó i el País Valencià s'uneixen per a fer més eficient el cicle de l'aigua
El projecte PERTE vol transformar tecnològicament la xarxa de cada població per a racionalitzar-ne el consum, des de la captació fins al retorn al medi
Nou municipis, de tres territoris geogràficament límitrofs com el sud de Catalunya, el sud de l'Aragó i el nord del País Valencià, participen en un projecte per a impulsar de manera conjunta la digitalizació del cicle urbà de l'aigua. Són Tortosa, Deltebre, Móra la Nova, Aldover, Paüls i Mont-roig del Camp, per la part catalana; Alcanyís i Rubielos de Mora, a la província de Terol, i Morella, pel que fa a Castelló.
En total, el projecte PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) preveu dur a terme actuacions a les respectives xarxes d'abastament municipal per valor de més de 14,5 M€. Per a fer-ho, els ajuntaments han sol·licitat una aportació de 10,4 M€ als fons europeus Next Generation, a través del ministeri per a la Transició Ecològica. Estes accions representen millores a tot el cicle de l'aigua, des de la captació al punt d'origen, la depuració i la distribució, fins a l'abocament novament al medi. Mitjançant l'aplicació de tecnologia d'última generació, les actuacions permetran, entre altres, conèixer en temps real el nivell d'aigua als pous, la detecció de fuites arreu de la xarxa, així com disposar d'una diagnosi de la qualitat i quantitat d'aigua que surt de les depuradores, una vegada l'aigua ha completat el cicle urbà. També permetran generar una imatge real de la xarxa de clavegueram, similar a la de l'Street View, per a conèixer possibles deficiències existents i poder actuar per a resoldre-les.
De la mateixa manera, el pla preveu seguir estenent i aprofundir sobre recursos de caràcter social que són possibles amb l'ús de la tecnologia. En són exemples els ja existents a municipis com Tortosa, on s'ofereix el servei de Sempre Acompanyats per a detectar situacions de vulnerabilitat en persones grans que viuen soles mitjançant la telelectura dels comptadors.
La presentació d'este projecte PERTE ha tingut lloc este dilluns, al recinte modernista de l'antic escorxador, actual seu del Museu de Tortosa. Els alcaldes han subratllat la "rigorositat" de les accions plantejades, així com la "fortalesa" que representa la unió de sinergies entre nou municipis de tres territoris diferents, com a claus per a aspirar a obtindre els recursos econòmics necessaris.
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "es tracta d'un pla que ens permetrà seguir avançant en l'objectiu de l'smart city: volem fer una ciutat més sostenible, més intel·ligent des del punt de vista de la millora que representa per a la ciutadania l'ús de la tecnologia, i especialment per la racionalització i l'eficiència que això comportarà en un bé tan important com és l'aigua", ha incidit.
Estes ajudes europees van destinades a poblacions de, com a mínim, 20.000 habitants. No obstant això, també reserva la possibilitat que altres municipis més menuts s'hi incorporen de manera conjunta amb les ciutats més grans i, d'esta manera, poder incrementar el percentatge d'aportació sol·licitada. En un primer moment, Tortosa, Morella i Alcanyís, mitjançant la relació de col·laboració ja existent a través del Consorci dels Tres Reis, van tirar endavant el pla de manera conjunta, i posteriorment el van obrir també a altres municipis de dimensions més reduïdes. En total, els nou municipis que formen part del projecte compten amb una població censada de més de 82.000 persones, que s'incrementa en determinades èpoques de l'any pel caràcter turístic d'alguns dels municipis que hi concorren.