Bítem recupera la fira de la Clementina, que posa al primer pla la producció de cítrics, producte estrella de l'horta local
Del 14 al 16 d'octubre, el recinte firal de Bítem acollirà 38 expositors, entre empreses del sector i entitats del poble
Del 14 al 16 d'octubre, Bítem viurà la tretzena Fira de la Clementina. D'esta manera, l'EMD recupera un esdeveniment que no s'havia pogut dur a terme des de l'edició del 2019 i que ara arriba amb una forta embranzida. Ho demostra el gran nombre d'expositors que ompliran el recinte firal de Bítem: 38 estands en els quals tindran un paper protagonista les empreses del poble que es dediquen a la producció, comercialització i exportació de la clementina, però que també comptarà amb un bon nombre d'entitats de Bítem, que podran mostrar la seua activitat en el marc de la fira.
"Esta edició serà especial, perquè ens permetrà retrobar-nos després de tants anys. Volem recuperar aquella fira que ja teníem plenament consolidada, i que per culpa de la pandèmia no hem pogut fer els últims anys. Una fira que ens permet mostrar un producte, la clementina i els cítrics, que són una base molt important de la nostra activitat com a poble", ha explicat l'alcaldessa-presidenta de l'EMD de Bítem, Lourdes Domènech. De la mateixa manera, ha agraït la implicació de les empreses i de les entitats del poble, que "s'han abocat des del principi per a poder fer esta edició. Convido a tothom a que puga vindre a Bítem a gaudir del nostre producte per excel·lència, la clementina, però també de tota l'activitat que el nostre poble pot oferir", ha insistit Domènech.
La fira arrancarà divendres a la tarda, i entre els primers actes hi ha una conferència a càrrec del dissenyador local Ignasi Barrera sobre les passes per dur a terme vendes per Internet de manera gratuïta. Dissabte al matí tindrà lloc la inauguració oficial, a partir de les 11 h. Anirà a càrrec de dos representants del món de la pagesia local que pertanyen a dos generacions de pagesos de la mateixa nissaga: Joaquín Giné Gala i Joaquín Giné Espuny. "És una manera de posar en valor que el conreu del cítric és una activitat que arrela directament al poble i involucra moltes famílies de Bítem, uns treballs que passen de pares a fills", ha explicat la regidora de Promoció Econòmica de l'EMD de Bítem, Iolanda Salvadó.
Entre les activitats del programa, hi destaca la presència de propostes gastronòmiques que tenen com a ingredient destacat els cítrics. En este sentit, dissabte a la tarda tindrà lloc una nova edició del concurs de postres i pastissos elaborats amb clementina, que són oberts a la participació de tothom qui ho vulga i que tindran dos premis de 100 euros, per al millor coc i les millors postres. D'altra banda, diumenge hi haurà una degustació de pollastre amb mandarina, elaborada pel cuiner local José Fabregat. També en l'apartat gastronòmic, dissabte l'esmorzar de la fira comptarà amb la participació dels mestres del morter de l'allioli de Jesús, que faran una morterada per als assistents.
El programa es completa amb tallers per a infants i adults, tastos de vins, o l'exposició de maquetes sobre molins d'oli de l'artista Pepe Bort, que també hi farà explicacions guiades. A més, diumenge a les 11 h tindrà lloc una caminada solidària, a benefici de l'AMPA de l'escola de Bítem.