ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 23/12/2021
L'espai museístic Cota Zero de Tortosa encara la recta final i obrirà al primer trimestre amb jornades de portes obertes
El nou equipament situat baix de la plaça de la catedral permetrà passejar arran de restes arqueològiques que van des del segle I fins al segle XVI
Els treballs per a la museïtzació de l'espai Cota Zero de Tortosa encaren ja la recta final de l'execució. L'actuació permetrà posar en valor l'important conjunt arqueològic localitzat amb les excavacions fetes al subsòl de la nova plaça de la catedral, després que al 2015 s'obrís este espai de la ciutat al riu amb l'enderroc dels immobles existents.

Ara, el nou equipament s'unirà als actius turístics de la ciutat i, a la vegada, permetrà mostrar i donar a conèixer les diferents etapes històriques que ha viscut Tortosa i que s'apleguen en este mateix punt. Vestigis que van des del segle I, amb elements de l'època romana, fins al segle XVI, amb la façana fluvial del Renaixement, passant per edificis del període visigòtic i de l'andalusí.

La previsió és que l'obertura de l'equipament a la ciutadania es duga a terme durant el primer trimestre de l'any, i que ho faça amb unes jornades de portes obertes que permeten la gent del municipi veure per primera vegada en persona tots estos elements d'alt valor com a testimonis del passat de Tortosa: "Quam vam fer l'enderroc de les cases i vam començar les excavacions, ja sabíem que hi trobaríem restes importants, però no ens pensàvem trobar tant material i tan significatiu", ha apuntat l'alcaldessa, Meritxell Roigé, durant una visita este matí a l'espai.

La museïtzació de l'espai Cota Zero compta aportacions dels fons Feder i continua els treballs que s'han fet a la part superior per a la construcció de la plaça de la catedral. En este sentit, el regidor d'Urbanisme, Enric Roig, ha destacat que el projecte inicial ha fet possible conjugar les dos utilitats: una plaça alçada que permet visitar les restes baix de terra. "És una obra excepcional, amb una qualitat excepcional, que permet visitar el lloc on va nàixer la ciutat".

L'equipament, amb un projecte de l'arquitecte Toni Balada, permet fer una visita al voltant dels diferents elements existents, amb una part molt lluminosa a tocar de l'avinguda Felip Pedrell, que abasta construccions de diversos períodes, i una altra part, que se situa ja dins del recinte emmurallat de l'antiga Dertosa, on la visita integra diversos elements interactius. Compta amb 12 projectors que reprodueixen una sèrie de vídeos explicatius, per tal que el visitant puga conèixer la història relacionada amb les troballes, de la mà de dos personatges: un periodista i una arqueòloga, que han sigut interpretats per membres de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa.

L'actuació en marxa a l'espai Cota Zero conviu amb cinc actuacions més en marxa a l'entorn: d'una banda, la finalització dels elements de la part superior de la plaça, amb la construcció de la paret mitgera que separa de l'edifici del Bisbat i en la qual també estaran instal·lats els elements que faran possible la projecció d'un videomapatge ('mapping') sobre la façana de la catedral, on la rehabilitació també ha emprès el tram final. A més, ja estan adjudicats els treballs d'arranjament del carrer Costa de Capellans, entre l'avinguda Felip Pedrell i el carrer Santa Anna, que permetrà situar el carrer a un sol nivell fins a l'escola de Remolins, i que culminarà l'accessibilitat a la plaça de la catedral. També està adjudicada l'obra de renovació de la vorera de l'avinguda Felip Pedrell, des de la plaça del Paiolet fins al carrer Costa de Capellans i, un cop estiguen fetes estes actuacions, també es durà a terme l'asfaltatge de la mateixa avinguda. Pròximament, l'Ajuntament també urbanitzarà la plaça exterior del Museu, amb nou arbrat i per a potenciar el vincle patrimonial entre l'antic escorxador i la catedral.