Tortosa culmina l'any de la Capital de la Cultura Catalana amb un homenatge als creadors referents més veterans
En un acte amb la música i les danses tradicionals com a protagonistes, la ciutat ha cedit el testimoni a Igualada, pròxima capital durant el 2022
La cultura de Tortosa ha fet avui un homenatge a diverses de les figures actuals més representatives dels diferents àmbits d'expressió i creació. Un "reconeixement de ciutat", com l'ha definit l'alcaldessa, Meritxell Roigé, fet a alguns dels representants més veterans i amb una trajectòria més destacada en els camps de l'art, la literatura, la música i el ball populars o les arts plàstiques. L'homenatge ha posat al primer pla a Anna Maria Bel, Zoraida Burgos, Roberto Escoda, Rossend Aymí, Ramón Balagué, Cinta Sabaté, Jordi Angelats, Jaume Rocamora, Joan Panisello i Cèsar Estrany. Noms il·lustres que han servit de guia per a les següents generacions de creadors de la ciutat: "Sou part d'este riu mític i remorós que esdevé la cultura de Tortosa, i que ens amara amb la seua abundància. La vostra petjada fa gran la nostra ciutat", ha assenyalat l'alcaldessa durant el seu parlament.
L'homenatge ha precedit l'acte formal en el qual Tortosa ha passat el testimoni com a Capital de la Cultura Catalana 2021 a la següent població que ostentarà el títol: Igualada. El seu alcalde, Marc Castells, s'ha sumat al reconeixement, explicant que "una ciutat fa bé les coses quan homenatja la gent que ha treballat per la seua societat i la seua gent, com heu fet avui Tortosa. I això és el que heu fet tots els que avui sou protagonistes d'este homenatge: heu treballat per la cultura, que és treballar pel món. Fent forta Tortosa heu fet forta també Catalunya", ha destacat Castells. Pel que fa a la celebració que ara inicia Igualada, l'alcalde ha revelat que la programació de la Capital de la Cultura de Tortosa els ha inspirat per dissenyar els actes que duran a terme durant tot l'any: "Heu exercit esta capitalitat de manera admirable", ha dit. En este sentit, ha refermat el compromís per tirar endavant la celebració malgrat el moment encara complex: "contra la covid, cultura. Perquè la cultura ens fa més forts, més dignes, més lliures i millors", ha conclòs.
L'alcaldessa Meritxell Roigé ha destacat que, durant tot el 2021, la capital cultural de Tortosa ha permès posar al centre de l'atenció als creadors, agrupacions i altres representants de la cultura local, donant-los tot el protagonisme i l'altaveu per fer ressonar la vàlua i la importància de la cultura que vivim: "com explica l'himne que hem creat enguany, els qui habitem esta terra tenim una gran sort", ha dit Roigé. Per la seua part, el regidor de Cultura, Enric Roig, ha posat l'accent en el paper que la cultura té com a motor de la recuperació econòmica i social: "Puc afirmar que, malgrat la incertesa i les restriccions, hem viscut este any intensament i hi hem donat a conèixer allò que tenim i el nostre talent", ha apuntat.
L'acte ha donat un marcat protagonisme a la cultura popular. Ja des del començament, amb el toc de dolçaina i tabal que acompanya les festes de la ciutat que ha obert la gala, interpretat representants de cadascuna de les colles de cultura popular de Tortosa. Ha seguit amb el recital d'un poema de Gerard Vergés, a càrrec del professor de literatura i escriptor Manel Ollé, acompanyat d'una peça del mestre Felip Pedrell, interpretada per la violoncel·lista Maria Rosa Pons. Posteriorment, les danses tradicionals han sonat a ritme de jota i fandango, ballades per Carme Balagué i Josep Garcia amb la música en directe dels Quicos. L'acte ha finalitzat amb una peça de cant coral, la interpretació conjunta de l'himne 'Tortosa 2021', i una referència a la cultura que s'obre pas cap al futur amb les generacions més menudes.