ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 03/11/2021
Tortosa dedicarà un espai de memòria als 36 deportats de la ciutat als camps d'extermini nazi
Del 4 al 6 de novembre, el Museu acollirà unes jornades centrades en el fotoperiodisme de guerra, a partir de la figura d'Antoni Garcia
L'Ajuntament de Tortosa habilitarà un espai de memòria als deportats de la ciutat que van passar pels camps de concentració nazi. Ho farà, dedicant un espai del Museu de Tortosa adjacent a la sala d'exposicions temporals que porta el nom d'Antoni Garcia, fotògraf tortosí supervivent dels camps d'extermini que, juntament amb Francesc Boix, va ser clau per conservar fotografies i negatius que van permetre testimoniar els horrors que s'hi van cometre.

En total, està documentada l'existència d'almenys 36 tortosins que van ser enviats als camps nazis, la majoria dels quals van anar a Mauthausen. De tots estos, només dotze en van sortir amb vida. Ara, l'Espai de Memòria dels Deportats servirà per recordar-los.

El disseny de l'espai reserva la part central per a acollir les llambordes de memòria ('stolperstein') amb els noms de cadascuna de les persones de la ciutat que van ser deportades als camps. Des de fa mesos, l'Ajuntament de Tortosa està treballant per fer possible l'arribada d'estes llambordes, un tràmit
per al qual dilluns que ve l'Ajuntament té previst acordar-ne al ple la sol·licitud.

La inauguració d'este Espai de Memòria tindrà lloc dissabte 6 de novembre a les 11.30 h, en el marc d'unes jornades sobre fotoperiodisme que dedicaran una de les activitats a la figura d'Antoni Garcia. Serà divendres 5, a les 18 h, amb la presentació a l'aula didàctica del Museu del llibre 'Un fotògraf tortosí a Mauthausen: Antoni Garcia', escrit per Núria Aragonés.

També al voltant del fotoperiodisme de guerra, el dissabte a les 12 h està prevista una taula redona amb la participació de l'historiador Jordi Algué, coneixedor del fons de Francesc Boix; la periodista, historiadora i professora de la UAB, Teresa Ferré; i el cap d'internacional del diari 'Ara', Francesc Millán.

Prèviament, el dijous 4 a les 19 h, el teatre auditori Felip Pedrell acollirà la projecció del documental 'La capsa vermella. La guerra infinita d'Antoni Campañá', amb la presentació per part dels codirectors Arnau González i Plàcid Garcia-Planas i del realitzador i productor executiu, Santi Valldepérez.