ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 16/01/2020
Tortosa participa al programa europeu BRIDGES per fomentar el diàleg, la relació i la convivència intercultural de la ciutadania
L’Ajuntament de Tortosa i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) són la representació catalana d’aquesta iniciativa que vol promoure la cohesió social amb un calendari d’activitats centrat en tres eixos: voluntariat, esports i cultura
Un pont és una construcció sobre la qual una via de comunicació salva una depressió o un obstacle, segons la primera definició que en fa el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. També és la manera de salvar diferències i distàncies, de relacionar i de comunicar comunitats i cultures. Aquesta és la base sobre la qual s’alça BRIDGES, el programa europeu que treballa per promocionar les comunitats inclusives a Europa i que vol construir relacions i afavorir la integració de grups locals potenciant-ne la solidaritat. Entre els seus objectius també hi ha el de fomentar el diàleg i l’enriquiment mutu entre tots els ciutadans que viuen en un territori.

En el programa BRIDGES hi participen diferents entitats d’Àustria, Croàcia, Grècia, Itàlia i Catalunya que treballen per crear unes comunitats més inclusives a través de la interculturalitat, el mestissatge i la creació de vincles entre cultures, famílies i persones. L’Ajuntament de Tortosa, de manera conjunta amb la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), s’ha convertit en la representació catalana d’aquest programa europeu. Amb la seva participació es vol treballar per crear relacions i vincles entre infants, adolescents i joves de famílies autòctones i de famílies immigrades —la ciutat de Tortosa compta amb un 17% de població immigrada— que vagin més enllà de les activitats proposades al programa i que s’incideixi en el procés comunitari de la ciutat, que ja es treballa des de fa anys. A més, es volen marcar els fonaments que puguin convertir-se en una guia de bones pràctiques extrapolable a altres poblacions. Durant la presentació del programa, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que la seua implantació a la ciutat s’adiu amb les accions que des del municipi es venen duent a terme en relació a la interculturalitat, i a més suposa continuar el llegat que va deixar l’estiu passat els World Sports Games, per un treball per la inclusió. De la seua banda, el president de la UCEC, Jaume Domingo, ha incidit en què el treball previ que Tortosa fa en aquest àmbit afavoreix la implantació d’aquest programa i que garanteix que els resultats tindran continuïtat, una vegada finalitzi.

Al llarg de nou mesos –de gener a setembre–, Tortosa oferirà un ampli ventall d’activitats per treballar en aquests propòsits de BRIDGES que es tradueixen en 12 activitats centrades en el voluntariat, l’esport i la cultura. Aquestes activitats no serien possible sense la participació activa i la implicació de diferents entitats i centres d’ensenyament de la ciutat.

ACCIONS dins de l’àmbit del VOLUNTARIAT

1.- Acció mediambiental de plantació de plantes autòctones adreçat a centres educatius
Taller dirigit a famílies i a infants per reconèixer i aprendre quines són les plantes autòctones del territori i les dels diferents països d’origen dels participants per analitzar-ne les coincidències i fer-ne la descoberta de manera conjunta. L’acció es complementarà amb una plantació conjunta de plantes autòctones de les nostres terres a la zona verda ubicada davant de l’Institut Cristòfol Despuig. L’acció implicarà infants i famílies de centres escolars de Tortosa.

El taller anirà a càrrec de l’entitat Cel Rogent Educació Ambiental, implicada en el programa Escoles Verdes i que organitza accions educatives per afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat. El treball a les aules tindrà lloc durant el segon i tercer trimestre del curs escolar 2019/2020. La plantada es realitzarà el divendres 5 de juny de 2020.

2.- Taller d’estudi d’invertebrats fluvials i accions de protecció mediambiental
Pensat per a joves, aquest taller vol posar en valor el riu, element vertebrador del territori, a través de la ciència ciutadana i de la creació de xarxes per a contribuir a la recerca científica del seu ecosistema. De periodicitat mensual, fomentarà el voluntariat envers la protecció mediambiental del riu Ebre i en reconeixerà els seus valors fluvials. També es realitzaran diferents accions de presa de mostres (invertebrats fluvials i flora i fauna pròpia del bosc de ribera), així com accions de neteja fluvial.
El taller anirà a càrrec del Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental Graëlsia i es realitzarà entre els mesos de febrer i juny del 2020, a les dependències de l’associació Atzavara-arrels i a l’espai natural del riu Ebre.

3.- Voluntariat de la Festa del Renaixement
El voluntariat és indispensable pel correcte desenvolupament de la Festa del Renaixement de Tortosa, un dels festivals més identitaris de la ciutat i de recreació històrica més importants del sud d’Europa i que mobilitza una part molt important de la població de la ciutat. Els espectacles que hi participen, així com els grups de música reben cada any el suport d’aquesta massa de voluntaris perquè tot vagi sobre rodes durant els quatre dies en què se celebra l’esdeveniment. La intenció d’aquesta acció del programa BRIDGES és la d’incorporar noves parelles de voluntaris a la festa vinculant-hi joves de diferents orígens.
Aquesta proposta l’encapçala Hiberum Tortosa Events de l’Ebre SL i va adreçada especialment a joves a partir de 16 anys. L’activitat es durà a terme coincidint amb la 25a edició de la Festa del Renaixement de Tortosa, que se celebrarà del 23 al 26 de juliol de 2020.

4.- Recollida de material escolar
Activitat per fomentar la recollida solidària de material escolar en diferents supermercats i llibreries de Tortosa i participar en altres possibles similars. Aquesta iniciativa ja es ve duent a terme des de fa anys però BRIDGES aposta per augmentar-ne la participació a través de la implicació de voluntaris joves que puguin establir nexes solidaris amb aquests tipus d’accions.
La proposta l’encapçala l’Ajuntament de Tortosa i es farà durant el mes de setembre d’aquest mateix any, a mode de prèvia abans de l’inici del curs escolar 2020-2021.

ACCIONS dins de l’àmbit de l’ESPORT
1.- Activitat de futbol a les escoles
L’esport en equip sempre ha estat una de les millors vies cap a la inclusió social. En aquest cas, la proposta és una activitat extraescolar de futbol sala als centres educatius de Remolins i de la Mercè de Tortosa. En aquest sentit, l’activitat es desenvoluparà en horari no lectiu i els participants disputaran partits amb altres centres escolars.
L’activitat anirà a càrrec de CE Futsal Tortosa 2014 i es realitzarà als centres d’ensenyament de Remolins i de la Mercè durant el segon i el tercer trimestre escolar del curs 2019/2020.

2.- Curs d’Iniciació a Tècnic Esportiu (CIATE)
Aquesta activitat es tradueix en la realització d’un curs d’iniciació gratuït de tècnic esportiu (CIATE) de 100 hores teòriques i de 150 hores pràctiques de durada. Aquestes últimes es duran a terme durant l’estiu en els diferents campus esportius de les Terres de l’Ebre. Els joves que assisteixin a aquest curs obtindran un títol acreditatiu indispensable per a la realització de tasques tècniques esportives, que els obrirà les portes a treballar en aquests campus o en altres tipus d’entitats o recursos esportius.
Destinat a joves a partir de 16 anys, el curs ve avalat pel Consell Esportiu del Baix Ebre i s’iniciarà durant el proper mes de febrer d’aquest 2020.

3.- Taller d’escalada (Tamun’t)
Aquest taller vol convertir-se en una eina per iniciar-se en el món de l’escalada. Tot i que hi ha previstes algunes sortides puntuals de senderisme en diferents espais naturals de les Terres de l’Ebre, el Rocòdrom Municipal de la UEC Tortosa serà l’escenari principal per dur a terme la pràctica de l’escalada.
Aquesta proposta l’encapçala l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI). Adreçada a joves a partir de 12 anys, es durà a terme entre els mesos de febrer i juny de 2020.

4.- Jocs del món
Hi ha moltes maneres de jugar que són úniques d’un indret però també n’hi ha d’altres que es repeteixen en molts punts del món, només cal trobar-ne els punts d’unió i de coincidència que permeten que els participants es diverteixen sota unes mateixes normes de joc. Aquesta activitat vol posar en comú el coneixement de diferents jocs del món, de diferents comunitats i cultures. La proposta es realitzarà des del mes de març fins al juny, quan es presentarà la feina duta a terme durant l’ArtXiBarri, previst pel 5 de juny de 2020.

ACCIONS dins de l’àmbit de la CULTURA
1.- Taller de percussió
La música és un llenguatge universal que estableix relacions d’una manera senzilla i que camina cap a la inclusió i el reconeixement de l’altre a través de les notes del pentagrama. Per això, el taller de percussió és un dels més celebrats que s’ha introduït al programa BRIDGES. La proposta consisteix en un taller setmanal d’aprenentatge de percussió, com ara de cajón i d’altres instruments, combinat amb diferents masterclass. També inclou diferents actuacions musicals en esdeveniments especials: durant la festa de finalització del programa Ujaripén —‘esperança’ en llengua caló— adreçat a la comunitat gitana de Tortosa i també durant la celebració de l’ArtXiBarri.
L’activitat es destina a infants i joves i es realitza al Casal d’Activitats Artístiques i Culturals del Casc Antic. Espai Sant Joan. Es desenvoluparà durant els mesos de gener a juny de 2020.

2.- Taller de castellers
El vessant social dels castellers és innegable. La colla castellera a Tortosa és una oportunitat excepcional per cuidar-la i potenciar-la com a nexe de cohesió entre la ciutadania. Per això, cal prendre en consideració la realització d’aquest taller d’iniciació al món casteller. L’activitat consta d’un taller infantil i dels assajos ordinaris —tres per setmana—. A més, també es preveu la realització de diferents sortides per entrar en contacte amb el món casteller del nostre país.
Els Castellers de Tortosa són els encarregats d’aquesta proposta que es perllongarà des del febrer al juny de 2020 i que està previst que es desenvolupi a l’edifici d’entitats de l’antiga fàbrica Samo.

3.-Taller de rap
Ritme, manera de parlar rítmica i llenguatge del carrer. Són els tres punts definitoris del rap, un estil musical però també una forma d’expressar-se compartida per molts joves. Aquest taller proposa la creació d’una obra musical a través del rap i la gravació d’un videoclip amb tots els participants implicats. La interculturalitat, el feminisme i altres temes actuals poden sorgir d’aquesta lletra creativa que es caracteritza per carregar-se de reivindicació. Està previst que el resultat d’aquest taller es pugui compartir durant la celebració de l’ArtXibarri, el dia 5 de juny.
L’activitat se centralitzarà a l’Espai Jove Lo Carrilet i anirà dirigit a joves a partir de 14 anys. A càrrec de Versembrant. SCCL, tindrà lloc els dies 21 i 28 de febrer; i els dies 6, 13, 20 i 27 de març de 2020 en horari de 17.30h a 19.30h.

4.- Pintura de mural
Activitat que consisteix en un taller de disseny i pintat d’un mural relacionat amb el programa BRIDGES i amb els aspectes que s’han treballat al llarg d’aquests mesos: vincles, relacions, interculturalitat, solidaritat, entre d’altres.
L’Associació Cultural Arrelart encapçala aquesta iniciativa que, destinada a joves a partir de 14 anys, es començarà a gestar durant els mesos de març i abril de 2020 a l’Espai Jove Lo Carrilet. L’objectiu és que la pintada del mural tingui lloc al mes de juny, també coincidint amb la celebració de l’ArtXiBarri a Tortosa.