ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 09/10/2023
Tortosa modificarà les ordenances fiscals per fer front al dèficit pressupostari de 4 milions d'euros
El govern municipal ha traslladat als grups de l'oposició una proposta per compensar la pujada dels tipus d'interès, el cost de l'energia i la inflació
L'increment dels tipus d'interès bancaris, l'augment del cost de l'energia i l'elevada inflació l'increment per llei dels costos salarials del personal de l'Ajuntament de Tortosa fan preveure un desequilibri pressupostari de 4 milions d'euros pel 2024. Per tal d'equilibrar el pressupost municipal d'ingressos i despeses, el govern municipal ha anunciat que adoptarà mesures de contenció i racionalització de la despesa; modificarà les ordenances fiscals i millorarà la gestió dels impostos per fer que tothom pagui. A més, l'any que ve no es podrà fer servir el romanent de tresoreria per finançar despeses ordinàries.

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la regidora d'Hisenda, Maria Jesús Viña, han presentat avui la proposta d'ordenances fiscals per l'exercici 2024, una proposta que s'ha traslladat als grups de l'oposició perquè facin les seues aportacions i la previsió és portar les ordenances al plenari el pròxim 19 d'octubre.

Concretament, les ordenances que es modificaran seran l'impost de béns immobles (IBI) urbà, que s'augmentarà un 17,95%, sense arribar a pujar al màxim el tipus. És a dir que un rebut mitjà de 300 euros a l'any, tindrà un increment de 54 euros anuals, la qual cosa significa un augment de 4,5 euros al mes.

La proposta d'ordenances incorpora bonificacions que fins ara no existien, així es bonificaran un 40% les instal·lacions fotovoltaiques, incorporant les comunitats de veïns. D'altra banda, s'inclourà un recàrrec del 50% a l'IBI als grans tenidors i bancs que tenen pisos buits. Pel que fa a l'IBI rústic s'apujarà un 11%.

Un altre dels impostos que es modificarà és l'IAE, que només repercuteix sobre persones jurídiques que facturen més d'1 milió d'euros, un impost que no s'actualitza des del 2013, mentre que l'IPC ha pujat un 21%. En aquest cas l'IAE s'incrementarà un 19%.

Quant a l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, s'elimina la bonificació als vehicles de gran cilindrada elèctrics i híbrids, de més de 200 cv, mentre que es manté a tota la resta.

Finalment, es modificarà la taxa d'escombraries per tal de complir la llei 7/2022 de residus i sòl contaminat per a una economia circular, que ha entrat en vigència enguany i que determina que els ajuntaments han de repercutir el cost del servei de recollida i gestió dels residus sobre aquesta taxa. "La taxa d'escombraries s'incrementarà un 28%, la qual cosa no permetrà encara cobrir la totalitat del cost directe del servei, que s'estima serà de 3,5 milions d'euros", ha explicat la regidora d'Hisenda. En aquest sentit, Viña ha recordat que Tortosa és un dels municipis que menys recicla, per la qual cosa el cost de la gestió dels residus s'encarirà un 21%. "Promourem polítiques actives per fomentar el reciclatge i reduir els costos", ha assenyalat la regidora. L'increment previst de la taxa representa que un rebut mitjà de 118 euros anuals passarà a tenir un cost de 33 euros més a l'any, és a dir, 2,75 euros més al mes.

La previsió del govern municipal és aprovar les ordenances aquest mes d'octubre per tal que es puguen aplicar a partir del gener del 2024. "Enguany s'ha finançat amb l'estalvi dels tortosins i les tortosines l'encariment del cost de l'energia, els interessos bancaris o les despeses de personal, però el 2024 les regles fiscals tornaran a entrar en vigor i no es podran destinar per llei aquests recursos a pagar despeses del dia a dia, com s'havia fet fins ara", ha manifestat l'alcalde. Jordan també ha avançat que a més de l'actualització dels impostos es racionalitzarà la despesa de l'Ajuntament amb actuacions com ara la instal·lació de plaques solars als equipaments municipals o la instal·lació de llums LED a tot el municipi per tal de reduir el cost de l'energia, que el 2024 s'incrementarà en 800.000 euros, segons la previsió.