ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 06/10/2023
L'Ajuntament de Tortosa preveu un dèficit pressupostari de 4 milions d'euros pel 2024
El pressupost de despeses s'estima que s'apujarà un 8,8% per la inflació i un 139% les despeses financeres, per la qual cosa caldrà contenir la despesa
L'Ajuntament de Tortosa preveu un dèficit de 4 milions d'euros per l'exercici 2024. El pressupost de despeses s'estima que s'incrementarà per la inflació, la pujada dels interessos bancaris, el cost de l'energia i l'augment salarial dels treballadors, entre altres, mentre que el pressupost d'ingressos es mantindrà o, fins i tot, es reduirà. Així ho ha explicat avui l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, acompanyat de la primera tinent d'alcaldia, Mar Lleixà; el segon tinent d'alcalde, Víctor Grau; el setè tinent d'alcalde, Jaume Bel i el regidor Francesc Vallespí. Jordan ha manifestat que cal assolir "un equilibri pressupostari".

"L'Ajuntament tindrà un dèficit de 4 milions d'euros si no actuem, això no significa que ara hi hagi problemes de tresoreria, però l'actual pressupost prorrogat es va elaborar el 2021 i és evident que la situació ha canviat", ha dit l'alcalde. A més de l'increment del pressupost de despeses, el 2024 tornaran a entrar en vigor les regles fiscals, la qual cosa significa que el superàvit d'enguany no es podrà destinar a finançar la despesa corrent, com si estava permès fins ara de manera excepcional. De fet, enguany s'han destinat 3,4 milions del romanent de tresoreria al finançament de les despeses ordinàries.

Pel que fa a l'increment del pressupost de despeses, segons les estimacions realitzades pels tècnics municipals, en el cas del capítol 2, que inclou les despeses de béns corrents i serveis, la previsió és que augmente un 8,8%, passant dels 12,5 milions d'euros a 13,7 milions. Quant al capítol 3, el de les despeses financeres, l'estimació de l'augment és del 139%, i així es passarà dels 482.000 euros a 1,1 milions d'euros. També augmentaran les amortitzacions bancàries (capítol 9) un 8,3%, que s'enfilaran dels 3,7 milions d'euros als 4,1 milions d'euros.

En el cas del capítol 4, de transferències corrents, on s'inclou el Complex Esportiu Win, les aportacions a les EMD i al Consell Comarcal pels residus sòlids urbans, les despeses s'incrementaran un 9,7%, passant dels 5,7 a 6,2 milions d'euros. I també s'augmentarà el capítol 1, d'11,8 milions d'euros als 13 milions d'euros per l'augment salarial als treballadors municipals.

"L'increment de les despeses serà com a mínim de 4 milions d'euros, mentre que els ingressos es mantindran o bé es reduiran per la menor recaptació de les plusvàlues, la zona blava i la taxa de llicències urbanístiques", ha assenyalat Jordan. Amb l'objectiu d'assolir l'equilibri pressupostari, l'Ajuntament de Tortosa aplicarà una política de contenció de la despesa i d'actualització de les taxes i ordenances municipals. "Com la majoria de les famílies han fet en les seues economies per la pujada del preu de la llum, la inflació i els tipus d'interès bancari; l'Ajuntament també haurà d'aplicar una política de contenció i racionalització de la despesa", ha apuntat l'alcalde. El govern municipal garanteix la prestació de tots els serveis.

Finalment, pel que fa a l'actualització de les ordenances municipals pel 2024, l'alcalde ha avançat que es traslladarà una proposta als diferents grups municipals perquè en facen aportacions. "Actualitzarem els impostos, farem que pague tothom i que paguen més aquells que més tenen", ha conclòs Jordan.