ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 13/12/2022
'Recordant Hanukkà' recupera el format i recorrerà el call de Tortosa el dissabte 17 de desembre
L'espectacle, a càrrec de Blanca, la Jueva de Tortosa, rememora una de les tradicions de la comunitat hebrea, present a la ciutat al llarg de la història
Tortosa reviurà, dissabte 17 de desembre, una part del llegat cultural de la ciutat amb l'espectacle 'Recordant Hanukkà'. Després que durant la pandèmia de coronavirus hagués sigut necessari adaptar-la per a complir amb els aforaments, enguany la proposta recuperarà el format inicial: un recorregut a través dels carrers del call, guiat pel personatge de Blanca, la Jueva de Tortosa, mentre interpreta cants que evoquen el passat del barri.

Un any més, l'Ajuntament de Tortosa inclou esta representació dins de les activitats de promoció de la ciutat ja que permet donar a conèixer una part del testimoni cultural i del pòsit de les diferents civilitzacions que van habitar Tortosa al llarg dels segles. Tant és així, que les últimes excavacions arqueològiques realitzades al nucli urbà han permès localitzar nous vestigis que testimonien la presència de la cultura jueva a Tortosa: és el cas d'un fragment d'àmfora, datada entre els segles IV i VI, que va ser localitzada al jaciment de Cota 0, a la part inferior de la plaça de la Catedral, i que esdevé una de les dos mostres iconogràfiques més antigues de la presència jueva localitzades a Tortosa. Al fragment s'hi pot veure la representació d'una menorà, un canelobre de set braços que forma part dels rituals de la comunitat jueva.

La representació de 'Recordant Hanukkà' començarà amb una visita teatralitzada al call i finalitzarà amb una interpretació musical, a càrrec de Pili Cugat i de Carlos Lupprian. A més, enguany també comptarà amb la col·laboració de l'actriu Pilar Ferrando i inclou l'estrena d'una nova peça, anomenada 'Llums de Hanukkà'.

La participació a l'espectacle és gratuïta i només cal registrar-se a la web de Turisme de Tortosa: www.tortosaturisme.cat/hanukkah-la-jueva

La Festa de les Llums, coneguda per la tradició jueva com a Hanukkà, és un dels moments més importants del calendari d'esta cultura arreu del món. Evoca un episodi històric rellevant, al voltant del qual cada any s'organitzen diferents celebracions familiars de retrobament entre aquells que professen la religió. D'uns anys ençà, Tortosa organitza una representació que reviu esta part del passat. És una manera de posar en valor el llegat patrimonial i la rellevància històrica que va suposar la presència de la comunitat jueva a la ciutat.