ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 10/01/2020
Tortosa inicia la retirada de les plaques d'habitatges incloses al Catàleg d'elements de simbologia franquista
El consistori va requerir mesos enrera a les comunitats de propietaris que retiressen els elements, posant a la seua disposició els serveis tècnics municipals
L'Ajuntament de Tortosa ha començat a retirar de la via pública les plaques d'habitatge que al·ludeixen a la dictadura franquista. Ho fa, després que s'inventariessen al Catàleg d'elements de simbologia franquista de Tortosa, on se'n van identificar un total de 23, i d'acord a l'article 15 de la Llei de Memòria Històrica.

Fa uns mesos, el consistori va remetre un requeriment a cada una de les comunitats de propietaris dels immobles on se situen aquests elements perquè iniciessen la retirada. Un tràmit per al qual van posar a la seua disposició els serveis tècnics municipals, en cas que no puguessen fer l'actuació pel seu compte. Una vegada finalitzat el termini ofert per retirar-les amb mitjans propis, la brigada municipal ha iniciat els treballs a Ferreries. Concretament, s'ha retirat la placa situada a l'avinguda Catalunya, a la paret d'un dels edificis de l'Institut de l'Ebre que al·ludia a la construcció de l'antic col·legi d'educació infantil al barri, a càrrec de Regiones Devastadas.

La retirada dels símbols per part dels serveis tècnics municipals inclou la reparació de l'espai on estaven situats. Així mateix, els elements extrets queden en possessió de l'Ajuntament i seran conservats al Museu de Tortosa.

D'altra banda, el ple ordinari de dilluns, corresponent al gener, inclou a l'ordre del dia la moció proposada pel Casal Popular Panxampla per iniciar la descatalogació del monument a la Batalla de l'Ebre del catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de Tortosa. La moció ha sigut recollida pels grups municipals de Junts, Movem, ERC, PSC i CUP i aprovarà iniciar el tràmit per revocar la consideració de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, amb la qual el monòlit va ser inclòs al POUM aprovat per l'Ajuntament de Tortosa al 2007.

Aquest matí, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha remarcat que aquesta qüestió suposa un "gest simbòlic" per deixar sense efecte la catalogació. De tota manera, l'aprovació no determinarà el futur del monòlit, sobre el qual l'alcaldessa ha insistit que l'Ajuntament de Tortosa no té competències i, per tant, no hi pot actuar. En aquest sentit, Roigé apunta que la futura llei de Memòria Històrica que el departament de Justícia va anunciar que portarà a aprovació del Parlament, i en la qual es preveu una referència concreta al monument, serà la que haurà de determinar quina actuació correspon fer, qui l'ha de dur a terme i, si suposa la retirada, haurà de determinar-ne el finançament corresponent.