ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 23/08/2022
La Cinta 2022 viurà més d'una vintena de concerts, amb Els Catarres, Miki Núñez o Los Rebeldes com a caps de cartell
Les festes de Tortosa inclouen un ampli ventall musical, amb forta presència de grups de la ciutat, i recuperen tots els actes més emblemàtics del programa
De l'1 al 5 de setembre, Tortosa viurà les festes majors de la ciutat, en honor a la Mare de Déu de la Cinta. Després de dos anys amb un programa que necessàriament s'ha hagut d'ajustar a les restriccions vigents en cada moment per la pandèmia, enguany la Cinta 2022 recuperarà el format habitual i tornarà a incloure tots els actes solemnes, tradicionals i més emblemàtics. Entre altres, això suposarà recuperar l'ofrena en el seu format acostumat, el dissabte 3 a la tarda; el cos iris, la tarda del dilluns 5, o el retorn del castell de focs artificials des de la llera del riu Ebre, la mitjanit del dissabte 3 al diumenge 4.

Este dimarts, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el regidor de Festes, Domingo Tomàs, han donat a conèixer els continguts més destacats del programa d'actes d'enguany. Hi destaca especialment l'apartat musical, que inclou més d'una vintena de concerts: entre els caps de cartell, la Cinta 2022 comptarà amb la presència d'Els Catarres, que s'aturaran a Tortosa la nit del diumenge 4 dins de la gira que els permet retrobar-se amb els escenaris. El divendres 2 serà la nit de l'Eufoparc, amb més de quatre hores de música amb intèrprets vinculats al programa de televisió 'Eufòria': d'una banda, els exconcursants Clàudia Xiva i Pep Muntanyola; a continuació, el concert de Miki Núñez i, per tancar la nit, el recital de Lildami, un dels representants més influents de la música urbana en català.

La nit del dissabte 3 estarà reservat per al concert de Los Rebeldes, un dels grups referents del rock'n'roll a l'Estat durant les dècades dels 80 i 90. La nit continuarà amb una nova edició de la Festa Imagina, amb un viatge sonor pel temps, que repassarà dècada per dècada els èxits musicals més destacats.

El gruix musical dedica un apartat molt important als grups i artistes de la ciutat: estaran aplegats en l'anomenat Tortosa Sona, que comptarà amb una desena de recitals repartits entre diferents espais i corresponents a diferents estils musicals: el programa inclou Bby Balí, AKA Pedro, Josep Lanau, Damas de España, Miquel Segarra Band, Cara B, Elma, Montse Castellà, Albino Tena, Obcens, el grup Gitanets, amb l'acompanyament de Sicus Carbonell, cantant de Sabor de Gràcia. També permetrà el retrobament d'una formació mítica de la ciutat, Dragon Rapide. I com és habitual, un altre grup referent de Tortosa, els Quicos, seran els encarregats de tancar les festes, la nit del dilluns, amb un recital al parc en el qual estaran acompanyats del cantant valencià Pep Gimeno 'Botifarra'.

Pel que fa a les orquestres, enguany actuaran Alaska on Tour, Pensylvania i Nueva Etapa al recinte de l'auditori Felip Pedrell. D'altra banda, hi haurà una quinzena de DJ, que allargaran la música fins a altes hores per a la matinada per als més jóvens. També hi haurà propostes per a la gent gran, així com diferents actuacions adreçades al públic infantil, entre les quals, 'El Petit Príncep', a càrrec de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa; 'Big Chicken', amb Xiula; 'CLAP-CAMP', amb els CLAP, o 'Quadern de Bitàcola', amb Reggae per Xics. Juntament amb tot això, el programa musical inclou, un any més, l'Ebre Terra de Vent, que arriba a la dinovena edició amb grups de Catalunya, el País Basc, el País Valencià, Galícia, l'Aragó i França.

L'alcaldessa, Meritxell Roigé, ha subratllat l'aposta musical que la Cinta 2022 fa pels artistes de la ciutat i que es combina amb altres formacions referents a nivell del país. A més, ha insistit en el fet que totes les actuacions són amb entrada gratuïta: "som l'única ciutat que mantenim les entrades de manera gratuïta per a tots els concerts i obertes a tothom, perquè volem que les nostres festes seguisquen sent molt populars i amb molta participació ciutadana", ha apuntat l'alcaldessa.

Meritxell Roigé ha recordat, també, que la confecció del programa ha tingut en compte les propostes fetes per diferents col·lectius, com ara les mateixes pubilles. També les plantejades pel col·lectiu de penyes, amb el qual l'alcaldessa ha explicat que estan en contacte des del maig i a les quals ha agraït especialment "la implicació i el gran seguit de propostes que ens han fet arribar", ha dit.

Precisament, enguany les penyes comptaran amb un nombre molt elevat de participants: més de 1.200, una xifra molt superior a les 850 persones de l'any anterior. Durant les setmanes prèvies, representants de les penyes estan rebent formació per tal que puguen actuar davant de situacions de violències que es puguen produir en el marc de les festes i ajuden a previndre agressions de caire sexista. En este sentit, l'alcaldessa ha recordat que el punt lila estarà instal·lat, una vegada més, al parc, i ha refermat el missatge que "per a xalar no és necessari molestar a cap persona". Per este motiu ha demanat responsabilitat a tothom.

Una altra de les novetats de la Cinta 2022 tindrà a veure amb el folklore popular: coincidint amb el ban cavalcada del dissabte al migdia, tindrà lloc la presentació del nou capgros que s'afegirà al seguici festiu de Tortosa. Es tracta de la imatge del mestre Felip Pedrell, que ha elaborat l'artesà tortosí Joan Iniesta. D'esta manera, l'Ajuntament ha volgut incloure este referent cultural al seguici, coincidint amb el centenari de la seua mort, per tal que les noves generacions coneguen els personatges més representatius de la història de la ciutat.

Durant els dies de festes, el passeig de les Bicicletes del parc Teodor Gonzàlez acollirà novament les atraccions firals, que funcionaran des de les 18 h fins les 1.30 h. Durant la franja de 18 a 19 h, les atraccions funcionaran sense llums ni música per facilitar-hi l'accés als infants amb hipersensibilitat sensorial o auditiva.

La setmana després de festes tindrà lloc la conferència institucional amb motiu de l'11 de Setembre, que enguany anirà a càrrec del president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet. Versarà sobre 'La Vegueria de l'Ebre i el seu entorn territorial', i tindrà lloc al saló de plens de l'Ajuntament a partir de les 11 h.


Un cartell que evoca les ganes de festa

El cartell de la Cinta 2022 és obra de l'artista Ignasi Blanch. Segons ha explicat, després de dos anys amb els condicionants de la pandèmia, ha volgut que el cartell contingués elements que conviden a pensar en la festa: "com a element que vertebra la imatge, la silueta del riu, sempre central, que a la vegada esdevé la Cinta que tots coneixem", ha explicat. A més, la imatge conté tot un seguit de personatges que representen tots els vessants de la societat tortosina: des dels més seriosos fins als més festius, en els quals prenen protagonisme també la cultura i la música. Sense oblidar referents de la cultura popular, com una geganta o dos cucaferes, així com una guinyada a un altre símbol de les festes de Tortosa, que s'amaga en un detall del cartell recordant la Barra Tortosina.

El programa d'actes complet es pot consultar ja al web municipal www.tortosa.cat, i a final de setmana es començarà a distribuir als punts habilitats, amb el targetó que s'està repartint a les bústies del municipi.