ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 26/04/2022
El projecte de reforma del carrer Barcelona preveu una via d'un sol nivell i actuacions per a resoldre'n la inundabilitat
Dimecres, el ple portarà a votació una modificació pressupostària de 830.000 euros per a iniciar la licitació de les obres, que compten amb fons Next Generation
L'Ajuntament de Tortosa ja té a punt el projecte per a la reforma integral del carrer Barcelona, entre la plaça de la Unió i la plaça d'Àngel Acosta. L'actuació suposarà la reconversió del vial en una zona més accessible i més amable per a les persones, que incorporarà arbrat nou, afegirà zones amb vegetació, instal·larà mobiliari urbà i traçarà un nou tram de carril bici des de la plaça Àngel Acosta fins a connectar amb l'institut Cristòfol Despuig i l'escola de Sant Llàtzer. El carrer Barcelona es convertirà en este tram en un vial d'un únic sentit de circulació cap al centre de la ciutat, i es prioritzarà l'avinguda del Canigó com a via que vertebre el barri de Sant Llàtzer en els dos sentits de la marxa. A més a més, l'actuació inclou l'obertura d'un accés directe des del carrer Perelló cap a la rotonda de la plaça de la Unió i el pont de Tirant lo Blanc, per facilitar la mobilitat en este punt.

L'actuació preveu dos actuacions diferenciades: entre la plaça d'Àngel Acosta i el carrer de Puigcerdà, el carrer Barcelona se situarà a un sol nivell. Això facilitarà l'ampliació de les zones de pas per a vianants i resoldrà les dificultats d'accessibilitat que hi ha en alguns punts per a persones amb mobilitat reduïda.

Entre el carrer de Puigcerdà i la plaça de la Unió es mantindran els dos nivells de la calçada, ateses les característiques d'este tram pel que fa a la recollida d'aigües pluvials. En este sentit, el projecte inclou una important inversió per a incrementar la capacitat de canalització de la pluja, que en episodis intensos pot provocar algunes inundacions: està previst incorporar dos noves canalitzacions, d'1,2 metres de diàmetre, que actuaran com a dipòsits reguladors de les avingudes d'aigua i que permetran engolir 500.000 litres. "Amb esta actuació, els tècnics ens assenyalen que quedarà resolta de manera definitiva la inundabilitat d'esta zona ja que tindria la capacitat per a canalitzar precipitacions com les que hem tingut els últims temps", ha explicat l'alcaldessa, Meritxell Roigé, que la setmana passada va presentar el projecte al veïnat de Sant Llàtzer.

Esta actuació s'afegirà a la que l'Ajuntament de Tortosa ja va fer entre el 2014 i el 2016 a la zona, mitjançant la qual es va incrementar la capacitat d'absorció de la pluja i que va reduir les afectacions que els aiguats provocaven a l'entorn de la plaça de la Unió: "Abans l'aigua hi quedava embassada durant més d'un dia i, ara, en les últimes pluges intenses que hem tingut, hem pogut evacuar l'aigua de la plaça de la Unió en poc més de 20 minuts", recorda l'alcaldessa.

Ara, l'Ajuntament de Tortosa té previst iniciar la licitació de les obres, amb un cost total de 1.080.000 euros. El primer pas és l'aprovació d'una modificació pressupostària de 830.000 euros, que es debatrà en un ple extraordinari dimecres al matí. Es tracta d'una dotació necessària per a iniciar la tramitació, i sense la qual es perdrien els 1,5 M€ procedents dels fons europeus Next Generation, que financien part d'esta actuació dins del programa per a la implantació de zones de baixes emissions.

Paral·lelament, l'Ajuntament també ha presentat un altre projecte, elaborat per l'empresa Aigües de Tortosa, al programa dels fons Next Generation per a la reducció de riscos d'inundacions en entorns urbans. Este projecte, amb un cost d'1,5 M€, suposaria actuar en diferents zones de Sant Llàtzer per a canalitzar les pluges mitjançant la transformació de diferents espais en zones amb més vegetació i més permeables.