L'Ajuntament de Tortosa ha entrat a formar part de la xarxa Intercultural Cities, organisme depenent del Consell d'Europa, en reconeixement a les seves polítiques de gestió de la diversitat basades en la interculturalitat. Les ciutats que formen part d'aquesta xarxa, i també de la seva homòloga a l'Estat (Red de Ciudades Interculturales-RECI) compateixen metodologies, eines i bones pràctiques, a més de participar conjuntament en projectes orientats al foment de la cultura de la diversitat. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat un anunci que "representa un aval i un reconeixement al treball que estem duent a terme durant els últims anys des de l'Ajuntament, en col'laboració amb el teixit associatiu i amb el suport de l'Obra Social 'la Caixa'". En el conjunt de l'Estat espanyol hi ha quinze ciutats reconegudes i un centenar en tota Europa.
El govern tortosí ha presentat avui la memòria de gestió de l'àrea de Serveis a les Persones, en allò que fa referència a Acció Social i a Diversitat Intercultural, en una roda de premsa en la qual han participat l'alcalde, la tinent d'alcalde responsable de l'àrea, Ana Algueró, i el director tècnic, Ernest Valls. Entre les dades més significatives destaquen les 2.928 persones que el 2015 van atendre els equips bàsics d'atenció social i les més de 16.000 hores d'atenció en matèria d'atenció domiciliària a persones amb dependència. El Centre Obert Sant Francesc, d'atenció a infants i adolescents, va atendre un total de 60 joves. De la seva banda, el Servei Punt de Trobada, amb atenció al conjunt de les Terres de l'Ebre, va tractar 27 casos el 2015. Pel que fa al Servei d'Atenció a les Dones (SIAD), l'any passat va assessorar 172 dones en l'ambit psicològic, jurídic i/o comunitari. El Servei d'Acollida i Atenció d'Urgència, adreçat a dones sotmeses a situacions de violència masclista i als seus fills, i també amb cobertura per a totes les Terres de l'Ebre, va atendre 5 dones i 5 menors.
Quant a recursos bàsics, el menjador social "Mossèn Sol" va atendre el 2015 un total de 94 persones i va servir 6.453 àpats durant 230 dies, una xifra superior a la de l'any anterior perquè es va ampliar un dia més l'obertura del centre. De la seva banda, la casa d'acollida va allotjar 1.102 transeünts. L'Ajuntament va aportar, respectivament, 26.000 i 28.000 euros als dos serveis que gestiona Càritas. De manera complementària al menjador social de Càritas, 24 persones del col'lectiu de gent gran van poder gaudir dels dinars del programa "Compartim Taula", que presten les residències Onada i Sant Miquel Arcàngel.
Pel que fa a les necessitats d'alimentació de persones que es promou de manera coordinada amb altres entitats de la ciutat, el 2015 es van derivar 746 famílies a Càritas i Creu Roja, que són qui gestionen aquest programa d'ajudes. D'aquestes, un centenar pateixen una situació més cronificada, amb necessitat d'ajuda durant tot l'any, mentre que la resta són situacions amb necessitats més puntuals per problemàtiques sobrevingudes.
Per tal de fer front a necessitats bàsiques per subministraments, habitatge o farmàcia, l'Ajuntament va destinar l'any passat una partida de 52.661 euros. Tots els casos són famílies amb expedient obert als serveis socials municipals, corresponentment valorades pels equips tècnics.
Altres projectes promoguts per l'àrea de Serveis a les Persones de l'Ajuntament de Tortosa són el Projecte especial d'acompanyament i atenció a la gent gran, amb 52 usuaris, i i el Projecte "Sempre Acompanyats", amb 8 casos, en què s'aborden situacions de persones d'edat avançada que viuen soles. També s'ha posat en marxa el Projecte d'estudi de millora de les condicions de contractació energètica, que el 2015 ha permès a 22 famílies generar un estalvi en el consum gràcies a la revisió de la facturació per part de tècnics municipals de serveis socials.