Tortosa rebrà, el proper 3 de gener, el primer concert del Cicle de Música Solidària: Música contra la pobresa infantil. La Fundació Música Solidària, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, format per BBVA i CX, impulsa aquest cicle de 24 concerts. El cicle té dos objectius: fer arribar la música clàssica arreu de Catalunya, i especialment a poblacions i a persones on no arriba habitualment, i la captació d'ingressos per compartir amb les Càritas al projecte social centrat en la pobresa infantil.
Aquests concerts tindran lloc a esglésies, catedrals i equipaments culturals de ciutats com Tortosa, Reus, Tarragona, Tivissa, Castelló d'Empúries, Figueres, Girona, Olot, Ripoll, La Seu d'Urgell, Manresa, Vic, Berga, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, Sabadell, Terrassa, Rubí i Granollers. També s'han previst concerts a Barcelona, a la basílica de Montserrat i a ciutats com Vinarós i Peñíscola.
El cicle té una clara voluntat d'implicar el territori, i en aquesta ocasió comptarà amb dues entitats musicals de les Terres de l'Ebre: per un costat, el Cor Tyrichae de Tortosa, dirigida per Andreu Ferré; i per altra banda, la Coral de Joventuts Unides, procedent de la Sénia i dirigida per Josep Ollé. Les veus des dos cors s'ajuntaran a l'orquestra Amics Unesco Barcelona, dirigida pel mestre Gonçal Comellas, i comptarà amb les solistes Montserrat Bella, Andrea Martí i Cinta Ollé.
El concert, que coincideix amb l'any de celebració del centenari del naixement del violinista i director d'orquestra Yehudi Menuhin, estarà dedicat a la seva memòria.
A banda de la venda d'entrades, s'ha habilitat una Fila 0 per a persones i entitats que vulguin fer la seva aportació, tot i que no puguin assistir als concerts. Les aportacions es poden fer a través de transferència al compte corrent 0182-1799-29-0200018386, tant per internet com a través de les oficines de BBVA i CatalunyaCaixa. A més, Càritas disposarà de 10 entrades de lliure disposició per lliurar entre persones que no hi podrien accedir d'altra manera, transcendint el fet estrictament musical.
Segons explica Albert Flotats, director de Fundació Música Solidària, 'Volem que aquests concerts siguin més que uns excel?lents espectacles musicals. Volem que el públic surti dels nostres concerts convençut que ha col?laborat a ajudar a la tasca que desenvolupa Càritas i que la seva aportació serà destinada als projectes per lluitar contra la pobresa infantil". De la seva banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha fet una crida a la participació ciutadana en aquest concert, i ha recordat que la nostra ciutat ha demostrat en reiterades ocasions la seva implicació en causes solidàries de diferents tipus.
DESPRÉS DE TORTOSA
El cicle s'inicia a la Catedral de Tortosa el diumenge 3 de gener a les 18 h en col?laboració amb l'Ajuntament i el Bisbat de Tortosa. A falta de tancar el calendari definitiu, Música Solidària passarà els propers mesos pel Monestir de Ripoll (27/02); la Basílica de Reus (5/03); l'església de Berga (25/03), la Catedral de Terrassa i el Monestir de Sant Cugat (març de 2016) o la Basílica de Montserrat (2/04).
UN PROJECTE AMB FORT IMPACTE SOCIAL: LA LLUITA CONTRA LA POBRESA INFANTIL
Actualment, la pobresa infantil és una realitat. Els infants formen part dels col?lectius més desprotegits i amb més risc de sofrir les conseqüències de la pobresa. A Catalunya hi ha 1.185.386 nens i nenes. Segons l'IDESCAT, al 2014, la població de menys de 16 anys que viu en risc de pobresa o exclusió social és d'un 28,8% (360.700 nens), i un 8,7% ja pateix de privació material severa.
Sota el programa 'Contra la pobresa infantil", Càritas porta a terme diverses accions des de les diferents Càritas Diocesanes de Catalunya per orientar les famílies a l'hora d'accedir a recursos comunitaris de caire educatiu i sanitari, a més de proporcionar ajudes per atendre a necessitats bàsiques d'alimentació, medicaments, educació i vestits.
FUNDACI?' MÚSICA SOLIDÀRIA, MÚSICA I ACCI?' SOCIAL - La Fundac