L'Ajuntament de Tortosa i l'Institut Català de la Salut (ICS) han signat avui un conveni de col'laboració per implementar l'aplicatiu informàtic "Salut+Social", un projecte que aposta per una millor coordinació entre els professionals sanitaris dels ABS de la ciutat amb els tècnics dels serveis socials de l'Ajuntament. L'objectiu és prestar una millor atenció als usuaris d'aquests serveis, posant especial èmfasi en els pacients de malalties cròniques, però també en els col'lectius de gent gran que viu sola i el d'infants en situació de vulnerabilitat social. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el gerent territorial de l'ICS, Pere Montserrat, han signat aquest acord, en presència del director dels serveis territorials de Salut, Albert Gómez, de la tinent d'alcalde de Serveis a les Persones, Ana Algueró, i dels representants dels ABS Est i Oest de Tortosa.
Aquest aplicatiu té per objectu millorar l'atenció integral de les persones que pateixen malalties cròniques complexes a partir d'una eina de comunicació, creada des dels serveis informàtics de la Gerència Territorial de l'ICS de les Terres de l'Ebre, que permet implantar un sistema de comunicació àgil, fluid i amb garanties entre els serveis de salut i els serveis socials municipals. Malgrat que inicialment aquesta iniciativa se centrava fonamentalment en les persones amb malalties cròniques, a Tortosa es fa un pas més enllà per tal detectar altres àmbits com la soledat no volguda en la gent gran, i també situacions de vulnerabilitat en els infants en situació de risc.
'Salut+Social" introdueix conceptes com mètode, rigor, registre i avaluació de la informació. Es faran comissions per abordar casos comuns i discutir estratègies d'intervenció, que estaran formades per tècnics de serveis socials municipals i els dels ABS de Tortosa Est i ABS de Tortosa Oest.
Les malalties cròniques són un problema de salut prioritari i amb un gran impacte familiar i social que genera un gran consum de recursos sanitaris, socials i econòmics. També els problemes derivats de la gent gran que viu sola o els casos de menors en risc social. El principal objectiu del projecte consisteix en elaborar un procés d'atenció integral que permeti oferir una atenció sanitària de qualitat a aquest grup de pacients i a les seves famílies. Aquesta gestió pretén atendre les necessitats sociosanitàries dels pacients i de les seves famílies.