ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 22/03/2015
Desenes de persones visiten la muralla medieval i el manantial de l'Esperança restaurats aprofitant les jornades de portes obertes d'aquest cap de setmana

La persistent pluja que ha caigut durant tot el cap de setmana no ha estat impediment perquè moltes persones s'hagin acostat als Jardins del Príncep per conèixer el resultat de la restauració de l'antic manantial de l'Esperança i del nou accés a la muralla medieval (s.XIV) de Remolins, aprofitant les dues jornades de portes obertes que l'Ajuntament de Tortosa ha impulsat perquè tothom qui ho vulgui pugui conèixer aquest nou actiu turístic de la ciutat. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat dels regidor de Turisme i de Cultura, a més d'altres membres del govern municipal, l'han visitat aquest dissabte, acompanyant un dels grups de visitants que ha recorregut el nou itinerari turístic de la mà del tècnic de turisme que ha recordat els usos del manantial durant el segle XIX i primers del XX, així com la confirguració defensiva de la Tortosa del segle XIV.



L'actuació duta a terme per l'Ajuntament consisteix en recuperar tot l'espai que conforma l'aiguaneix, les escales d'accés, la gruta i els brolladors. Pel que fa a la muralla, s'ha instal'lat una escala que permet accedir-hi i proporciona un recorregut d'uns 200 metres entre la Torre del Célio i les Avançades de Sant Joan. També s'ha condicionat el pas elevat, que recorre el perímetre de la muralla, i s'han consolidat els elements que estaven en mal estat. Per facilitar la interpretació de tot l'entorn, s'han instal'lat plafons informatius que expliquen l'origen tant del manantial com de la muralla. Aquests projectes complementen altres actuacions dutes a terme en aquest mateix àmbit com la rehabilitació del conjunt d'escultures de Santiago de Santiago, la instal'lació d'un mural il'lustratiu, o la renovació del punt d'informació turístic, que l'Ajuntament ha impulsat per reforçar el potencial turístic dels Jardins del Príncep.



L'antic Balneari d'en Porcar té els seus orígens en el primer terç del segle XIX, quan Jaume Tió i Noé va construir les primeres instal'lacions destinades a usos higiènics. El balneari, però, deu el seu nom a un propitari posterior: Manuel Porcar i Tió, qui el 1883 va ampliar les instal'lacions animat pels bons resultats dels anàlisis de les seves aigües, que van descobrir que tenien unes excel'lents propietats medicinals. Concretament, eren aigües bicarbonatades ferruguinoses, indicades per al tractament del reuma i l'anèmia, entre altres patologies. El balneari d'en Porcar es va complementar amb un teatre, construït tot just on avui hi ha la pista poliesportiva de Remolins. L'alta societat de l'època va convertir aquest espai en un referent de l'oci i la salut a la ciutat. Tot aquest recinte, documentat en època medieval com a propietat del convent de Santa Clara, fou ocupat per les religioses salesianes durant bona part del segle XX i, finalment, adquirit per l'Ajuntament de Tortosa l'any 1970. L'any 1989, l'Ajuntament aprovà la proposta de la Fundació José Celma Prieto de fer un museu d'escultures de Santiago de Santiago als jardins romàntics de l'antic balneari, que va inaugurar l'any 1991 el llavors Príncep Felip.