El Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha acollit aquest dimarts la Jornada "Territori Smart", que sota el títol "Avancem cap a un territori més intel'ligent, més sostenible i més responsable", ha presentat les experiències de les ciutats de Tortosa i Sant Cugat del Vallès en aquest àmbit, el projecte Escola Verda del CEIP El Temple, s'ha parlat de responsabilitat social en les pimes i, finalment, des del CODE s'ha plantejat diferents línies de treball per millorar l'eficiència energètica a les administracions.
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat les actuacions impulsades per l'Ajuntament en matèria mediambiental, entre les quals ha destacat l'important esforç de creació de nous quilòmetres de carril bici, actualment gairebé 10 km, així com la recuperació de la façana fluvial i la promoció del transport públic. En l'apartat de gestió de l'aigua, Bel ha recordat que la millora i renovació de la xarxa municipal d'aigua potable ha permès reduir les fuites més d'un 40% en els últims 5 anys, i ha destacat també la gestió centralitzada -amb important estalvi d'aigua- en el reg de les zones verdes de la ciutat. Pel que fa a gestió de residus, a Tortosa s'han instal'lat 15 illes amb 75 contenidors de fracció i s'ha introduït la recollida d'oli domèstic, entre altres. Referent a l'eficència energètica, l'Ajuntament ha renovat les lluminàries per millorar l'eficiència i l'estalvi, es fa una gestió centralitzada del clima de l'edifici consistorial i s'han instal'lat plaques solars en edificis públics de nova construcció. Finalment, l'alcalde s'ha mostrat convençut del camí obert a la ciutat cap al model de Smart City, amb iniciatives com la implantació del servei de telelectura de comptadors d'aigua, l'obtenció d'informació en línia del consum de lluminàries i els sistemes de control d'emissions acústiques en locals d'oci.
Aquesta jornada, organitzada pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i l'Ajuntament de Tortosa, pretén consolidar la Responsabilitat Social com a eix estratègic del model de desenvolupament socioeconòmic territorial, implicant i alineant a totes les parts interessades cap a un mateix repte comú: la sostenibilitat o construcció de territoris intel'ligents (Territoris Smart). També vol sensibilitzar l'administració i el món empresarial de la necessitat d'avançar tots plegats cap a un nou repte social, molt més responsable i sostenible.