Amb l'objectiu d'afavorir la convivència i de reduir els actes incívics al carrer, l'Ajuntament de Tortosa ha posat en marxa una campanya informativa consistent a explicar als ciutadans l'Ordenança municipal del bon ús de la via pública i dels espais públics, popularment coneguda com l'ordenança de civisme, les normes reguladores de la convivència a la via pública que s'hi inclouen i les sancions corresponents. La difusió de l'ordenança de civisme es farà per diferents vies, entre les quals la policia de proximitat i el servei municipal de Mediació Comunitària, que ja treballa en una línia similar amb xerrades per fomentar la convivència entre comunitats de veïns. En aquest sentit, aquest servei s'ha reforçar amb dos plans d'ocupació dins de programa Treball als Barris. L'objectiu d'aquesta campanya és conscienciar a la ciutadania, divulgar, oferir mediació i, en última instància, advertir que els comportaments incívics seran sancionats. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora de Governació, Rosa Cid, han explicat avui els detalls d'aquesta iniciativa.
L'ordenança de civisme va entrar en vigor el maig de 2009 amb l'objectiu de convertir-se en una eina efectiva per fer front a les situacions susceptibles d'afectar o alterar la convivència, per la qual cosa es va incloure un ampli apartat dedicat al comportament a la via pública i l'ús dels elements estructurals i mobiliari urbà. Entre les situacions regulades hi ha el vandalisme, la col'locació de cartells en llocs indeguts de la via públcia, la mendicitat coactiva, el consum d'alcohol al carrer amb aldarulls, les molèsties per soroll, el comerç ambulant no autoritzat, i el consum, tinença i manipulació de drogues. Les infraccions es tipifiquen com a lleus, greus i molt greus en funció de la pertorbació produïda i de la reincidència.
En la línia del que han fet altres municipis, la normativa ciutadana ha incorporat altres aspectes a regular, com la prohibició d'anar despullat o semidespullat pel carrer, o l'estesa de roba en balcons en edificis del centre històric. Amb l'objectiu de combatre la reincidència, aquest any passat es va modificar l'ordenança per endurir les sancions lleus, l'import mínim de les quals passa de 50 a 100 euros. El topall de les lleus continua en 750 euros, mentre que les greus oscil'len entre 751 i 1.500 euros i les molt greus entre 1.501 i 3.000.
Una major sensibilització social davant la comissió d'actes incívics, junt al fet de disposar d'una eina com l'ordenança de civisme al servei del ciutadà, s'ha traduït en un increment notable de les sancions tramitades. La labor divulgativa del servei de Mediació Comunitària i de la policia de proximitat, així com la disposició de més mitjans en la tramitació de les actes que aixeca la Policia Local, també han contribuït en aquest augment de les infraccions sancionades. Així, mentre l'any 2012 es van tramitar 271 expedients sancionadors, aquest any, fins al 15 d'octubre, aquesta mateixa xifra puja a 321. Les multes per sorolls (35 el 2012 per 65 durant els 10 primers mesos de 2013), la col'locació de cartells en llocs indeguts (15 el 2012 front a 28 el 2013), i fer les necessitats fisiològiques al carrer (12 l'any passat i 26 enguany), són algunes de les infraccions més denunciades aquest 2013. En canvi, el consum d'alcohol o de drogues s'ha reduït d'un any a l'altre. L'alcalde ha explicat que els ciutadans són cada dia més conscients dels seus deures i també dels seus drets, i això genera més denúncies en la mesura que aquests últims es veuen vulnerats.