Tortosa comptarà aquest curs 2013-2014 amb d'una nova escola de dansa i música tradicional, anomenada "Lo Planter", que iniciarà les seves classes el proper mes d'octubre a les instal'lacions del Centre Cívic Ferreries. El projecte, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa, pretén esdevenir un espai d'aprenentatge i intercanvi de danses tradicionals, així com de música instrumental i cant. La nova oferta formativa va dirigida al públic infantil, als joves i als adults. Aquest matí han presentat el nou projecte dos dels impulsors de la iniciativa, Carme Balagué i Pau Puig, acompanyats per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Tortosa, Rosa Cid.
Carme Balagué, coordinadora de dansa, ha explicat que "Lo Planter busca oferir des d'allò més bàsic per iniciar-se fins al més complet i específic, mitjançant cursos i tallers, amb professorat especialitzat de diferents procedències, estils i concepcions de la dansa i la música tradicionals". La nova escola ofereix tres cursos anuals col.lectius: dansa, cant i conjunt instrumental, dirigides a diferents grups d'edat, i tallers de diversa durada amb aspectes específics d'aquestes tres àrees (tècniques i estils de cant, gèneres de ball, castanyetes per a balladors, bateria aplicada a la música tradicional?). Així, pel que fa a la dansa s'iniciarà amb l'ensenyament del repertori popular de Tortosa (cap de ball, punxonet, jotes, fandango, etcètera) i de les Terres de l'Ebre. Des de l'escola es proposa un aprentatge obert i lúdic, donat el component festiu de la matèria, respectant les edats i etapes de cada alumne, des dels més petits, fins als més grans. També s'ensenyaran diverses tècniques de moviment per preparar i conéixer el cos com a eina d'expressió.
Pel que fa a la part musical, a Lo Planter no s'ensenyarà a tocar un instrument, ja que hi ha altres llocs on aprendre'n. L'objectiu és, tenint un nivell mínim d'instrument, iniciar-se i/o aprofundir de manera pràctica i en grup en els gèneres propis del la dansa tradicional. Hi tindran cabuda músics amb qualsevol instrument i no és necessari tenir cap coneixement sobre música tradicional: "Es farà atenció especial -ha dit, per la seva banda, Pau Puig, coordinador de música- en harmonies pròpies dels gèneres, dissenys melòdics, rítmiques i acoblament amb els cantadors, entre d'altres".
En quant al cant, s'ensenyaran i practicaran els diferents estils dels principals cantadors d'aquestes comarques, les maneres d'entrar amb la rondalla, la improvisació, els cants de treball, la tècnica vocal i es posarà atenció en les similituds i relacions amb altres zones geogràfiques. El projecte de "Lo Planter" també vol ser un lloc d'intercanvi d'idees i informació, un espai per recollir testimonis de gent gran que puguen aportar coneixements, i un lloc per als joves per comprendre, actualitzar i fer perdurar la tradició. El període de matrícula serà a partir dels dies 25, 26 (de 17.00 h a 20.00 h) i 27 d'octubre (de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h) a les mateixes instal'lacions del Centre Cívic o mitjançant el web www.loplanter.com