ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 22/07/2013
La Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre compleix 5 anys de funcionament

La unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre (URTE), situada a l'Hospital de la Santa Creu de Jesus-Tortosa, ha complert 5 anys d'activitat. Durant aquest període, s'han tractat aproximadament 1.500 pacients (1.479 a dia d'avui), que suposen unes 37.500 sessions. Per tant, la instal'lació ha estalviat als pacients ebrencs 37.500 desplaçaments per tractar-se a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el centre de referència oncològica de la demarcació. Des del punt de vista econòmic, l'estalvi en desplaçaments durant aquests 5 anys cobreix en gran part l'amortització de la inversió realitzada.



Aquest matí s'ha fet balanç d'aquests cinc primers anys en una roda de premsa a Jesús la qual han assistit l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la consellera delegada del Grup Sagessa, Teresa Gomis, el director dels SS.TT. de Salut, Albert Gómez, el president de l'EMD de Jesús i vicepresident executiu del Complex Assistencial de la Santa Creu de Jesús, Pere Panisello, i el director de l'àrea d'Oncologia de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Josep Gumà. Després d'aquesta compareixença s'ha fet un acte públic, amb malalts, familiars i voluntaris per commemorar aquests cinc primers anys de l'URTE.



El tipus de tumor atès més freqüentment ha sigut el càncer de mama, en un 29% (pràcticament una tercera part dels casos); seguit pel càncer de pròstata, 19% (una cinquena part). Altres tumors freqüents han estat el de recte, pell, cap i coll, i pulmó.



Unitat satèl'lit sota el paraigües del centre de referència

La URTE tracta pacients des de juliol del 2008. Va ser plantejada com una descentralització dels tractaments de radioteràpia per a les Terres de l'Ebre des de l'Àrea d'Oncologia de l'Hospital Sant Joan. Disposa d'un accelerador lineal d'última generació que pot tractar la major part de càncers i d'una unitat d'ortovoltatge (des del 2010) per al tractament dels càncers de pell.



Els pacients als quals s'ha indicat el tractament de radioteràpia es desplacen un dia a l'Hospital Sant Joan per a planificar el tractament (simulació i dosimetria), i després reben les sessions de radioteràpia a Jesús sense haver de desplaçar-se a Reus. Cal tenir en compte que cada pacient sol fer una mitjana de 30 sessions. La planificació, indicació i valoració del tractament és realitzada per l'oncòleg radioterapeuta especialista en cada tipus de tumor, la qual cosa garanteix el millor tractament possible per a tots els casos.



L'equip assistencial està format per oncòlegs i físics que es desplacen diàriament des de l'Hospital Sant Joan a la unitat satèl'lit; i per un equip bàsic de tècnics en radioteràpia i professionals d'Infermeria, 4 en total, que apliquen els tractaments en jornades de 8 a 15 h.



El nivell de satisfacció dels pacients s'ha constatat com a satisfactori perquè la proximitat ha millorat la seva qualitat de vida. A més a més, la qualitat científico-tècnica que tindrien al centre de referència no s'ha vist condicionada gràcies al seguiment i desplaçaments dels professionals de l'Hospital Sant Joan.



Estreta col'laboració amb els centres hospitalaris

Els tractaments de radioteràpia de la URTE s'inclouen en el context de l'atenció oncològica integral dels pacients de les Terres de l'Ebre, que requereix d'una estreta col'laboració entre els diferents serveis de l'Hospital Verge de la Cinta i la seva unitat d'Oncologia; juntament amb l'equip d'Oncologia de l'Hospital Sant Joan.



Tots dos centres hospitalaris atenen aquests pacients segons la seva complexitat, amb un dispositiu especial totalment coordinat. La unitat de Cures Pal'liatives Oncològiques de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa també realitza una important tasca coordinada amb aquests serveis.



Primera clínica satèl'lit d'Europa

La URTE ha estat la primera clínica satèl'lit d'Europa. De fet, les clíniques dependents o pseudosatèl'lits ja existien als Estats Units i Europa, però el disseny que es va crear per Tortos