ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 28/06/2012
"L'Abans", un viatge gràfic a la història quotidiana de Tortosa (1875-1975)

La història de Tortosa en imatges (1875-1975), la major part de les quals inèdites i compilades en un voluminós llibre que es vendrà per fascicles a partir d'aquesta mateixa setmana. Aquest és el sistema de treball de l'Editorial Efadós, que ja ha posat en funcionament a 85 municipis de Catalunya i Balears, i que ara arriba a la nostra ciutat amb l'objectiu de descobrir fotografies inèdites procedents dels fons privats de famílies que han volgut col'laborar en aquesta iniciativa. L'editorial, que encara no ha tancat l'edició, convida la ciutadania a remenar els seus arxius familiars i a contribuir amb noves fotografies a crear aquesta gran història gràfica de Tortosa. A mode de promoció, els promotors d'aquesta iniciativa regalen les tapes i el primer fascicle. La resta, a 2,95 euros, sortirà setmanalment durant 50 setmanes. La responsable de l'editorial Efadós, Roser Arís, ha presentat aquest projecte acompanyat de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i del regidor de Cultura, Joaquim del Pino. El director de l'Arxiu Històric Comarcal, Albert Curto, que també ha estat present en la roda de premsa de presentació, és qui coordina els continguts i les diferents aportacions que han fet experts en les diferents temàtiques en què s'estructura "L'Abans". L'Ajuntament de Tortosa i l'Arxiu Històric col'laboren en aquesta iniciativa.



L'alcalde ha qualificat de "magnífica idea" la proposta de l'Editorial Efadós, tant el projecte en si com el format de venda per fascicles, i ha agraït a totes les persones que han contribuït aportant les seves fotografies.



La representant de l'empresa editora, Roser Arís, ha destacat la singularitat d'aquesta proposta per la tipologia de les fotografies, que busquen un enfocament més aviat de caràcter antropològic per reconstruir la història de Tortosa i la seva vida quotidiana. "Són imatges que ens permeten conèixer com vivia la gent d'aquesta ciutat, com treballava, com jugava, com eren els comerços,..." Arís ha reiterat que el llibre no està finalitzat i que hi ha temps per incorporar noves imatges.



De la seva banda, Albert Curto ha incidit en el fet que un 80 per cent de les fotografies procedeixen dels fons privats d'unes 200 famílies, bona part de les quals són inèdites. En total es podran veure un miler de fotos, resultat d'una tria prèvia d'unes 4.000 imatges preseleccionades. El llibre està estructurat en vuit capítols: escenaris urbans, educació, festes, institucions, entitats, indústria i oficis, serveis, comerços i transports, i fets històrics. La distribució es fa en quioscos i llibreries.