El barri de Sant Jaume és el següent objectiu que s'ha marcat l'Ajuntament de Tortosa per continuar amb la rehabilitació de tot el nucli antic i centre històric de la ciutat. Les últimes obres incloses al Pla Integral del Nucli Antic (PINCAT) estan finalitzant enguany i l'equip de govern pretén ara acollir-se a una propera convocatòria de la Llei de Barris, l'any vinent, per finançar la rehabilitació integral del barri de Sant Jaume. Mentre no arriben els diners per afrontar aquest projecte, l'Ajuntament i l'Incasol estan treballant de fa mesos al barri, enderrocant els habitatges declarats en ruïna i esponjant tota l'àrea d'actuació. El Ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per crear un únic àmbit d'actuació al barri de Sant Jaume i poder tirar endavant el projecte de rehabilitació del barri dissenyat pel despatx d'arquitectes Jornet-Llop-Pastor. Aquest matí, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director de l'Incasol, Josep Grau, han visitat el barri acompanyats de la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, de l'arquitecte municipal, i dels tècnics de l'empresa que fa els enderrocs.
Quan es va treure a concurs la redacció dels dos plans de millora del barri de Sant Jaume, aviat es va arribar a la conclusió que la millor opció passava per fer una rehabilitació integral de tot el barri, vist l'estat de degradació en què es trobava. Arribats en aquest punt, el despatx que es va adjudicar la redacció del projecte va dissenyar un barri de nova planta, que respecta la seva configuració original, però que inclou diverses novetats, entre les quals un nou equipament, una plaça i un carrer que creua transversalment Sant Jaume des de la Catedral fins a la Comissaria de la Policia Local. Per afrontar aquesta rehabilitació integral s'ha hagut de modificar el POUM, acord que es va adoptar en la sessió plenària d'ahir.
L'alcalde ha explicat que l'Ajuntament de Tortosa treballa per presentar-se l'any vinent a una nova convocatòria de la Llei de Barris que permeti finançar la rehabilitació integral de Sant Jaume. Entretant, l'Incasol continua els enderrocs d'habitatges en mal estat, propietat del mateix Incasol i de l'Ajuntament. Durant aquests dies s'estan tirant a terra dues illes de cases amb 12 habitatges, que amb els enderrocs fets anteriorment en quatre illes més sumen un total de 40 immobles afectats, la qual cosa implica que s'haurà actuat en més d'un 40 per cent de la superfície objecte de l'actuació. Una gran part de la resta d'habitatges que quedaran dempeus són susceptibles de ser rehabilitats. El pressupost dels enderrocs d'aquesta nova fase és de 292.860 euros. En tot el procés, l'Incasol haurà destinat aproximadament 1,2 milions a enderrocs.
L'alcalde ha afirmat que una vegada rehabilitat el barri, amb tot el nou entramat urbà, carrers i equipaments, generarem nous solars i, "igual que farem amb el barri del Castell, haurem de ser capaços d'involucrar a la iniciativa privada". "Farem un barri completament nou, respectant la seva configuració original, però adaptant-lo a les necessitats del segle XXI". De la seva banda, el director de l'Incasol, en la seva primera visita al territori des que va ser nomenat, ha afegit que l'aposta ha de ser que "la ciutat es vagi obrint perquè la gent vagi a viure" als barris reahabilitats.