ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 29/07/2009
La Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre acompleix un any amb 200 malalts tractats i 5.000 sessions realitzades

La nova unitat de radioteràpia descentralitzada a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús (Tortosa) ha efectuat, durant el seu primer any de funcionament, unes 5.000 sessions a 200 malalts de càncer de les Terres de l'Ebre, evitant el seu desplaçament a centres hospitalaris de Reus o Barcelona per a cada tractament. Els responsables del Departament de Salut i del grup Sagessa, que gestiona el centre, confien en assolir els 10.000 tractaments anuals. També han insistit que la nova unitat permet equiparar la qualitat dels tractaments oncològics que es duen a terme a Tortosa amb la resta d'hospitals catalans. La majoria dels pacients tractats estaven afectats per tumors de mama i de pròstata.



En marxa des del 28 de juliol de 2008, la nova unitat de radioteràpia ha complert aquest dimarts el seu primer any de funcionament, després que el Departament de Salut, a petició de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, encarregués al grup Sagessa la seva instal'lació a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, com una descentralització del servei que es presta a l'Hospital de Sant Joan de Reus, tots dos centres gestionats pel mateix grup.Fins fa just un any, els pacients afectats de càncer a les Terres de l'Ebre havien de desplaçar-se al centre reusenc o als hospitals barcelonins de Bellvitge o la Vall d'Hebron.



És per això que, tant el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldan, com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel ?el consistori és el titular de l'Hospital-, han destacat la 'millora social', 'que no es pot quantificar', del fet d'evitar els trasllats als pacients i a les seves famílies, acostant el lloc del tractament, amb la consegüent millora en la seva qualitat de vida. En total han estat 5.000 sessions de radioteràpia que han rebut 200 malalts. La idea, segons ha assenyalat el responsable de Salut és poder arribar als 10.000 tractaments anuals, un cop s'ha assolit la 'velocitat de creuer' en el ritme dels tractaments. 'Vam començar amb cinc malalts i poc a poc hem anat tractant malalties més complexes, com a Reus i Barcelona. La màquina va plena en horari de matí i no tenim llista d'espera', ha assenyalat el cap de l'àrea d'Oncologia de l'Hospital de Sant Joan de Reus, el doctor Josep Gumà. La previsió d'una major incidència del càncer a Catalunya, un 60% més el 2015, també pot influir en l'increment futur dels tractaments. Principalment, i fins aquests moments, es tracta de pacients afectats per tumors de mama (en un 24,6%), irradiacions metastàtiques (16,6%), pròstata (14,6%), otorrinolaringològics (6,6%), recte (5,3%), pulmó (5,3%) i pell (3,3%). 'Descentralitzem els tractaments amb totes les garanties de qualitat, Un malalt de les Terres de l'Ebre és tractat amb la mateixa expertesa que a Reus, Bellvitge o la Vall d'Hebron', ha indicat Gumà. Per fer-ho possible, sis metges oncòlegs radioterapeutes es desplacen regularment des de Reus a Tortosa per visitar i supervisar els tractaments dels pacients ebrencs.



Es tracta d'una experiència de descentralització del servei, segons ha precisat el director general de Ginsa, el doctor Enric Agustí, 'pionera a Europa', que ha suposat la construcció d'un complex i la instal'lació d'un accelerador lineal en un búnquer de la planta baixa de l'edifici adjunt al bloc principal de l'Hospital de Jesús.En l'actualitat, a més, el centre es prepara per acollir una segona màquina de radioteràpia convencional, 'més petita' i 'amb menys potència', per poder practicar a l'hospital tortosí tractaments específics contra el càncer de pell que, fins aquests moments, s'apliquen al centre reusenc.