L'Ajuntament de Tortosa ha presentat el projecte constructiu de nou viver d'empreses, un dels objectius que l'equip de govern s'havia marcat per assolir durant aquest mandat i que està inclòs en el Pla d'Actuació Municipal (PAM). El viver es construirà en uns terrenys de propietat municipal al barri de Ferreries que havien acollit anteriorment l'empresa Industrias Fabra i la seu de la Universitat Internacional de Catalunya. L'espai ocupa 11.313 metres quadrats i el projecte preveu una intervenció integral a l'edifici existent per destinar-lo a oficines i la construcció d'un edifici de nova planta per a tallers. El projecte de nou viver s'ha dividit en tres fases i ara l'Ajuntament iniciarà la primera, consistent a remodelar l'edifici, fer-hi les zones comuns i adequar-lo per crear-hi 9 oficines, i sis tallers en una nau adjacent. El projecte complet (3 fases) preveu la construcció de 10 oficines i 2 tallers més. El cost total del projecte és de 2.172.048 euros, dels quals la 1a fase representa 1.635.583 euros. L'Ajuntament està pendent de la resolució de subvencions sol'licitades a la Diputació de Tarragona i als Fons Feder per iniciar la inversió, que podrien arribar com a màxim al 75 per cent del cost del projecte.
Aquest matí, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Ricard Forés, ha presentat els detalls del viver d'empreses, un dels objectius estratègics de la regidoria i del goven municipal per al present mandat. En la presentació ha participat també l'arquitecte responsable del projecte, Xavier Gilabert.
El projecte valora la ubicació del nou viver tenint en compte que pot convertir-se en un pol de desenvolupament per a futures activitats econòmiques, la millora de les comunicacions amb la pròxima construcció d'un enllaç amb el polígon "La Ravaleta" i la proximitat al futur nou hospital de referència a les Terres de l'Ebre. El regidor de Promoció Econòmica, que ha reconegut que l'absència d'un viver a Tortosa "és un dèficit important per a la ciutat", ha afegit altres variables que "han de conduir a fer que el nostre viver sigui referent al territori", com ara el seu caràcter urbà i la possibilitat de plantejar futures ampliacions. L'objectiu, segons Ricard Forés, és que cada tres anys passin 15 empreses pel viver i que "d'aquí surtin sectors econòmics emergents".
En relació a l'obra, l'edifici que acollirà el viver es va contruir l'any 1957 i pertany al corrent racionalista, amb reconegut valor arquitectònic. El projecte contempla la ubicació dels 19 despatxos a la planta baixa i dues plantes de l'edifici, organitzant-los al voltant del pati central. Els 8 tallers restants s'ubicaran en una nau adjacent de nova factura. Els despatxos ocuparan una superfície útil de 1.750 m2 mentre que a tallers es destinen 873 m2. En la primera fase constructiva del viver es crearà una nau amb 6 tallers, s'habilitarà la primera planta per ubicar-hi 9 oficines, es faran les zones comuns, les sales de formació i la zona d'administració, a més de reformar l'edifici. Les oficines tenen entre 20 i 39 m2 mentre que els tallers disposen d'entre 105 i 110 m2 de superfície. El termini d'execució de l'obra és d'entre 12 i 14 mesos.
El regidor de Promoció Econòmica ha avançat que el viver inclourà serveis de formació, assessorament jurídic i financer, "per acompanyar els joves empresaris en els primers anys". De cara a futures ampliacions, Forés no ha descartat que pugui plantejar-se la creació d'un centre de negocis.