ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 11/09/2008
L'Hospital de Jesús estrena la Unitat de Radioteràpia

L'Hospital de la Santa Creu de Jesús ha inaugurat una nova Unitat de Radioteràpia que permetrà estalviar fins a 12.000 desplaçaments anuals als pacients de les Terres de l'Ebre, que fins ara havien d'anar a Reus o a Barcelona per rebre aquest tractament. El president de la Generalitat, José Montilla, va inaugurar dissabte passat el nou accelerador linial.



El centre, dotat d'un accelerador lineal d'última generació, és la primera clínica satèl'lit d'Europa i està situada al complex assistencial de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa.



El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat de la consellera de Salut, Marina Geli, de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i del president de la Lliga contra el Càncer de Tortosa, Francesc Vallespí, va inaugurar la Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre, un centre innovador que apropa el tractament radioterapèutic als pacients oncològics del territori.



Montilla va destacar l'esforç inversor del govern català en el camp de la salut i va emmarcar aquesta inversió en la voluntat de reequilibrar territorialment el país. L'alcalde de Tortosa va destacar la rapidesa en la construcció d'aquesta infrastructura i el treball de la Lliga contra el Càncer, que va personalitzar en la figura del seu president, Francesc Vallespí. Aquest últim va agrair la implicació de les diferents administracions per fer realitat el nou accelerador linial de Jesús.



Aquest nou equipament està dotat d'un accelerador lineal d'última generació idèntic al que hi ha a l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus (centre de referència en oncologia per a la demarcació de Tarragona) i d'un aparell d'ortovoltatge per al tractament de tumors superficials de la pell.



La demanda anual de radioteràpia corresponent a les Regions Sanitàries de Tarragona i les terres de l'Ebre l'any 2007 era de 1340 pacients, entre els quals prop entre un 20 i un 25% procedien de les Terres de l'Ebre. Amb aquesta Unitat de Radioteràpia s'evitaran fins a 12.000 desplaçaments anuals de pacients a Reus o a Barcelona. La nova unitat ha comportat una inversió, entre obra i equipament, de sis milions d'euros.



Amb aquest nou servei, els pacients oncològics de les Terres de l'Ebre poden realitzar tot el procés diagnòstic, tractament quirúrgic, quimioteràpia i ara radioteràpia així com els controls posteriors de la seva malaltia a prop del seu lloc de residència.



La nova Unitat de Radioteràpia és la primera clínica satèl'lit d'Europa. Les clíniques dependents o pseudosatèl'lits ja existeixen als Estats Units o a Europa, però el disseny que s'ha creat per Tortosa és innovador. En els centres pseudosatèl'lits que hi ha actualment a Europa, existeix una estructura duplicada on, per exemple, les aturades d'aparells per avaries s'han d'assumir aturant els tractaments el temps que faci falta sense que l'altre centre intervingui. En el cas de la Unitat de Radioteràpia de Tortosa, això no passa, ja que s'hi troba, en tot moment, un complet equip de professionals (mèdic, d'infermeria i tècnic), que aplica i controla el tractament i alhora que treballa de forma coordinada amb l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus. Així no es dupliquen estructures. A més, els acceleradors lineals dels dos centres són bessons, és a dir, que en cas d'avaria d'un dels aparells, l'altre pot tractar els pacients derivats del primer sense que aquests s'hagin de sotmetre a cap prova complementària.