Gerrit Rietveld (1884-1964) va estar un dels grans noms de l'art i el disseny europeu. Amb el seu treball va aportar les claus i el camí del canvi futur. El seu llenguatge encaixa amb tot allò que, en el seu moment, va suposar una utopia. Va revolucionar el món dels objectes que ens són quotidians, donant solucions constructives amb les quals fa molts anys que hi estem convivint.
L'artista tortosí Jaume Rocamora (nascut el 1946) és un creador de la geometria i el color, i ara ha obert un apartat en el seu treball en el que vol dialogar amb Rietveld des del respecte i la admiració que sent per aquest artista holandès.
El resultat d'aquesta intersecció entre ambdós artistes es podrà conèixer a partir del proper 11 de setembre en una mostra que l'Instituto Cervantes d'Utrech (Holanda) ha organitzat a la seva sala d'exposicions, amb la col'laboració de l'Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, el Museu d'Art Modern de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Ebre i l'Institut Ramon Llull. En aquesta aproximació al món de Rietveld han ajudat a Jaume Rocamora un grup de col'laboradors: Wences Rambla, catedràtic d'Estética de la Universitat Jaume I, ha realitzat els textos sota el punt de vista del paral'lelisme entre els dos artistes geomètrics i, a més, n'oferirà la presentació a la inauguració; l'artista sonor Joan Bagés (flixenc que estudia i treballa a Paris) interpretarà una de les seves peces acusmàtiques; finalment, la ballarina Meritxell Peiret, radicada a Rotterdam, s'endinsarà en la música de Bagés amb un cos a cos expressiu amb els sons. Així mateix, es podrà visionar el treball videogràfic realitzat per Santi Valldepérez i Guille Barberà, i que documenta la trajectòria artística de Jaume Rocamora.
A la inauguració de l'exposició "Rietveld: un lenguaje. Rocamora: una forma de diálogo", a Utrech, i assistirà, en representació de l'Ajuntament de Tortosa, el regidor de l'àrea de Cultura, Joan Caballol.