La Comunitat Energètica Local Cambra Ebre ja compta amb una cinquantena de socis a Tortosa
S’organitzen dues sessions informatives adreçades a comerciants i ciutadania en general per explicar els beneficis d’aquesta iniciativa d’autoconsum compartit
La Comunitat Energètica Local Cambra Ebre Energia, impulsada per la Cambra de Comerç i l’Ajuntament de Tortosa, ja compta amb una cinquantena de socis a Tortosa. Una iniciativa impulsada pels ajuntaments de Tortosa, Amposta, L’Aldea, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, La Sénia i Alcanar i les EMD dels Muntells i Campredó, conjuntament amb la Cambra de Comerç de Tortosa. Un projecte que consisteix en què els municipis i pobles cedeixen les cobertes d’edificis de titularitat municipal, per tal d’instal·lar plaques fotovoltaiques en règim d’autoconsum compartit, per tal que la ciutadania i els comerços se’n puguin veure beneficiats a través d’una reducció en la seua factura de la llum.
“Es tracta d’un model innovador que permet el consum d’energia de manera més eficient i sostenible”, ha explicat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. Es tracta d’un projecte que contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques en un total de catorze cobertes, tres de les quals a Tortosa: institut escola el Temple, pèrgola del camp de futbol Josep Otero i Win Complex Esportiu. Concretament, s’instal·laran 622 plaques, en una superfície útil de 1.866 metres quadrats i una potència instal·lada 278 Kw. En total, però el projecte implica la instal·lació de més de 2.000 plaques fotovoltaiques amb una potència de 1.068 KW.
Des de la Comunitat Energètica Local es fa un estudi econòmic personalitzat de cadascun dels socis en funció del seu consum energètic. A Tortosa hi ha disponibles un total de 556 participacions, (1 participació significa 0,5 Kw) i en funció de l’estudi personalitzat es determinarà el nombre de participacions que es necessiten, que oscil·laran entre 5 i 9. Pel que fa al cost pels socis de la comunitat, actualment la quota d’entrada és gratuïta.
Pel que fa a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques la previsió és que s’instal·len aquest 2025 per tal de posar en funcionament la instal·lació a principi de 2026. “Animo el teixit comercial i turístic de la ciutat a sumar-se a un projecte d’energia sostenible i quilòmetre zero, que els permetrà reduir la tarifa elèctrica”, ha dit Jordan.
A més de l’estalvi en la tarifa elèctrica, la comunitat energètica contribuirà significativament a la reducció d’emissions de CO2, amb un impacte similar al de la plantació de més de 26.000 arbres a la zona. “Des de la Cambra de Comerç apostem per la transició energètica, amb un projecte que aportarà beneficis mediambientals, econòmics i socials”, ha assenyalat el gerent de la Cambra de Comerç, Francesc Minguell. Uns beneficis que els tècnics de l’empresa comercialitzadora Edinor han explicat avui als interessats en la iniciativa de la CEL Cambra Ebre.