ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 11/02/2025
La Clínica Terres de l’Ebre incorpora un nou ortopantomògraf d’alta resolució
L’equip digital redueix la dosi de radiació, gràcies a una tecnologia d’adquisició d’imatge més eficient
La Clínica Terres de l’Ebre posa en marxa avui dimarts, 11 de febrer, un nou ortopantomògraf. Aquest equip de radiologia, finançat íntegrament pel centre de salut de titularitat municipal, està dissenyat per obtenir imatges panoràmiques detallades de la boca, la mandíbula i l’estructura òssia facial. La tecnologia avançada permet realitzar ortopantomografies, és a dir, radiografies panoràmiques dentals, així com altres proves complementàries com la teleradiografia per a estudis cefalomètrics.

Aquest tipus de radiografia és una eina fonamental per detectar diferents alteracions dentals i òssies, com ara càries ocultes o afectacions periodontals, així com problemes de malposició dentària i alteracions de l’erupció dental en infants i adolescents. A més, també fractures mandibulars i maxil·lars; quists, tumors ossis o altres lesions en l’estructura maxil·lofacial, així com disfuncions de l’articulació temporomandibular (ATM).

“El centre ja disposava d’un ortopantomògraf, però aquest era un model analògic que s’havia digitalitzat mitjançant un sistema de radiologia computada (CR)”, ha ressaltat el director mèdic, Adolfo Criado, “aquest procés requeria més temps de processament i oferia una qualitat d’imatge més limitada en comparació amb les tecnologies actuals.”

En aquest sentit, el president del Consell d’Administració i alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat que “amb la incorporació d’aquest equip digital, la Clínica Terres de l’Ebre ha fet un salt qualitatiu important”. De fet, amb aquest nou ortopantomògraf es registren imatges d’alta resolució de manera immediata, sense necessitat de processament addicional i es redueix la dosi de radiació, gràcies a una tecnologia d’adquisició d’imatge més eficient. “Hi ha una major rapidesa i agilitat en el flux de treball”, ha assegurat la directora gerent del centre, Matilde Villarroya, “això permet una atenció més fluida, segura i precisa i una millor experiència per a les persones ateses”.

D’aquesta manera, l’exploració és ràpida i no invasiva. La captura de la imatge triga menys de 20 segons i el procés complet, incloent la col·locació de la persona usuària i la preparació, sol durar cinc minuts. Un cop finalitzada, la imatge es pot revisar immediatament en pantalla, sense necessitat d’esperar al processament.

Aquest aparell és essencial en l’àmbit de l’odontologia i la cirurgia maxil·lofacial, però també resulta de gran utilitat per a altres especialitats. Ortodoncistes, implantòlegs, periodontistes i especialistes en ATM fan servir aquestes proves per planificar tractaments i cirurgies. A més, en determinats casos, també pot ser d’interès per a otorrinolaringòlegs i traumatòlegs, ja que permet avaluar estructures òssies relacionades amb la cavitat oral i la mandíbula. Així mateix, la Clínica Terres de l’Ebre posa l’ortopantomògraf a disposició dels professionals i les clíniques dentals del territori, per tal que efectuïn les proves i derivacions corresponents.