ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 01/08/2024
Tortosa lidera una candidatura transnacional per ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO
L'Ajuntament tortosí promou una aliança entre ciutats que tenen fortificacions i muralles espanyoles entre els segles XVI i XIX
Tortosa lidera una candidatura transnacional de ciutats que formen part del sistema de fortificacions espanyoles del Mediterrani entre els segles XVI i XIX per ser declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO. Una aliança que s'ha creat entre les alcaldies de Tortosa, Cartagena, Eivissa, Es Castell i Maó (Menorca) i Palma (Mallorca) que formalitzaran una proposta conjunta perquè sigui valorada pel Consell de Patrimoni del Ministeri de Cultura i s'inclogui la candidatura a la llista indicativa el 2025, pas previ per elevar la candidatura a Patrimoni Mundial. Una iniciativa que és coordinada pel tècnic i expert de la UNESCO Jordi Tresserras.

"Una de les línies de treball del govern municipal és fer valdre el patrimoni de muralles i fortificacions de la nostra ciutat i, en aquest sentit, una de les més de 400 actuacions previstes al PAM és l'impuls de la candidatura de Tortosa com patrimoni de la Humanitat de la UNESCO", ha explicat l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, que ha comparegut davant dels mitjans de comunicació amb la primera tinent d'alcaldia, Mar Lleixà, per explicar la iniciativa. "Aquesta setmana hem tingut la conformitat d'adhesió a la candidatura conjunta de totes les ciutats, la qual cosa ens garanteix més possibilitats d'èxit i un major reconeixement per part de la UNESCO", ha dit Jordan. Precisament avui, Tortosa ha rebut l'adhesió per part de l'Ajuntament de Palma.

A més de les ciutats implicades, la candidatura naix amb el suport també d'altres administracions com la Generalitat de Catalunya; la Comunitat Autònoma de la regió de Múrcia; el Consell Insular de Menorca; el Consell Insular de Mallorca; el Ministeri de Defensa; el Consorci Militar de Menorca i el Consorci Militar de San Carlos (Mallorca).

"Estem en la primera fase del projecte en què cadascuna de les ciutats prepara el seu projecte per a articular una proposta conjunta que es presentarà perquè sigui valorada pel Consell de Patrimoni", ha manifestat Jordan. En aquest sentit, tots els alcaldes faran una trobada durant l'últim trimestre de l'any, amb el suport del Ministeri de Cultura, per poder presentar la candidatura abans del 31 de desembre de 2024 per tal que s'inclogui a la llista indicativa el 2025. Aquesta llista indicativa és com un inventari que recull tots els béns que són susceptibles de ser declarats Patrimoni Mundial en el futur.

Paral·lelament, durant el 2025 es treballarà per sumar els suports internacionals a la candidatura, que lidera Tortosa, com ara Algèria, que està treballant també la candidatura d'Oran i Mazalquivir. També hi ha interès per formar part d'aquesta candidatura transnacional per part de Malta i Itàlia. De fet, en una trobada sobre fortificacions costaneres que va tenir lloc a la primavera a La Habana, amb més de 70 participants de fortificacions costaneres europees i caribenyes, va plantejar un treball coordinat entre els diferents sistemes de fortificacions espanyoles del Mediterrani i el Carib. A més de generar sinergies amb el sistema de fortificacions del Carib, hi ha altres iniciatives a l'Atlàntic i la Costa del Pacífic, així com el denominat Camí Espanyol, que era la via per l'enviament de tropes a Flandes, entre els segles XVI i XVII.

Finalment, en el cas de Tortosa els elements patrimonials que es preveu incloure són: els Reials Col·legis, la Catedral de Santa Maria, les muralles del Rastre i Remolins, el Castell de la Suda, les avançades de Sant Joan, el fortí d'Orleans, de Bonete i Tenasses. A Cartagena la candidatura inclourà: Arsenal, Castell de l'Atalaia, Castell de San Julià; Castell de Galeras i bateries de la bocana oriental i occidental del port; Roldan, la Pajarola; Cabo Tiñoso; Castillitos; Atalayón, Jorel, Cenizas, Aguilones i Conejos. A Eivissa: Dalt Vila. A Es Castell: Fortí de Sant Felip i a Maó: Fortificació d'Isabel II.