La Festa del Renaixement enceta el segon quart de segle amb el repte de ser més participativa, inclusiva i diversa
En aquesta 26a edició el pregó inaugural anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, mentre que el portador de l'Estendard de la Festa serà el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto
Del 20 al 23 de juliol Tortosa s’endinsarà, un any més, en l'esplendor del segle XVI. Després de celebrar el primer quart de segle en l’edició passada, enguany s’obre un nou horitzó i s’enceta una etapa que mira al futur amb l’objectiu de treballar el segon quart de segle com una oportunitat per actualitzar, desenvolupar i potenciar un pla estratègic. L'objectiu, com a detallat l’alcalde, Jordi Jordan, és «millorar la projecció de la Festa i, també de Tortosa, per a fer-la més sostenible, més inclusiva i amb el rigor històric que sempre hem demanat». És per aquest motiu que es reforça i professionalitza l’organització de l’esdeveniment amb el talent local i amb l’expertesa de persones del territori per tal de millorar la coherència historiogràfica d’aquella època i, consegüentment, també la seua posada en escena en els actes de recreació programats.
En aquesta XXVI Festa del Renaixement s’ha configurat un programa extens i divers, pensat per a tots els públics i estructurat en 487 franges horàries d’activitat. Una àmplia oferta d’activitats de caràcter lúdic i cultural amb espectacles fixos i itinerants que permetrà traslladar als tortosins i tortosines, i als visitants, a la Tortosa d’ara fa cinc-cents anys. Així, com ha explicat l’alcalde, Jordi Jordan “aquest 2023 s’han programat un total de quinze actes propis, deu espectacles totalment nous, nou animacions al carrer, dotze espectacles de pagament i un total de setanta activitats d’entrada gratuïta. Tot això amb la presència de vint-i-set grups catalans, cinc d’àmbit estatal i set d’internacionals. A més, cal sumar-hi dos mercats d’època, sis campaments, sis exposicions i un total de tretze tavernes”.
La imatge de la Festa d’enguany la protagonitza un quadre de l’artista plàstic local Àngel Algueró, una composició de diferents elements culturals característics de Tortosa i de la Festa del Renaixement on destaca l’escut de Tortosa que estava al portal de Vimpesol, al barri de Remolins. Es tracta d’una petició que havia fet l’anterior govern de la ciutat a Algueró i que des de la nova corporació municipal s’ha mantingut atès al reconegut prestigi de l’artista.
El tret de sortida de la XXVI Festa del Renaixement serà el dijous, 20 de juliol, amb l’acte inaugural durant el qual es lliurarà l’estendard de la Festa del Renaixement a Albert Curto i Homedes, historiador medievalista i director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre. Se li ha concedit aquest honor per la seua implicació en la Festa del Renaixement, vetllant per la conservació del seu patrimoni històric i treballant activament per a la seva divulgació. L’acte inaugural seguirà amb lectura del Pregó de la Festa del Renaixement, que enguany pronunciarà la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga Ibañez.
Quant a la Desfilada Final, el diumenge 23 de juliol, enguany estrenarà horari i recorregut. Es tracta d’una mesura que respon a dos motius. D’una banda, al fet que coincideix amb les eleccions generals i que l’Ajuntament és la seu central de recollida de dades i, de l’altra, per evitar la calor de la tarda davant la realitat del canvi climàtic. Així, està previst que la desfilada comenci a les 20:30 hores des del Parc Municipal i finalitzi a la plaça de la Catedral.
La gran novetat d’enguany serà la introducció de millores per construir una Festa cada vegada més inclusiva, diversa i oberta a tots els col·lectius. En paraules del regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, es tracta de fer «una festa més participativa, més inclusiva, diversa i oberta a tothom. Una Festa més sostenible i, sobretot, amb molta coherència historiogràfica. Així, des de l’organització s’ha treballat perquè tots els actes propis comptin amb interpretació simultània en llengua de signe s catalana. També, tant als programes com al cartell, s’ha inclòs el pictograma de la Festa del Renaixement. A més, s’ha tingut especial sensibilitat amb les persones amb discapacitat funcional o física. Per un costat, s’han començat a implementar mesures per fomentar l’accessibilitat als espais d’actuació amb l’objectiu que molts dels espais de la Festa del Renaixement estiguin adaptats a aquest col·lectiu i, per l’altre, en espectacles com l’acte inaugural, s’habilitarà una Fila 0 per a persones amb mobilitat reduïda i, també, amb necessitat d’interpretació amb llengua de signes. “És un treball laboriós que implica diverses àrees i requereix una planificació estratègica i pausada, així que ens emplacem a les pròximes edicions per continuar-ho treballant, però és una de les línies de treball d’aquest nou equip de govern per aconseguir fer una festa accessible a tots els col·lectius de la ciutat i de la resta del territori», ha declarat Víctor Grau.
Un altre aspecte a destacar és que continua ubicant-se un Punt Lila per atendre a les persones que puguin sentir-se assetjades durant l’esdeveniment. Un equip de professionals formats en aquesta matèria atendrà a les possibles víctimes i els oferirà assessorament i protecció.
Finalment, convé ressaltar que durant els dies de la Festa del Renaixement s’habilitarà una zona exclusiva per a caravanes, autocaravanes i campers per a poder acollir tots els visitants que practiquen aquesta modalitat de turisme i que, com s’ha vist en els últims anys, cada vegada van en augment i representen un major percentatge dels turistes que visiten la ciutat durant aquests dies.
Per acabar, detallar que la venda d'entrades per als espectacles s’ha posat en marxa avui mateix, 5 de juliol, a través de la web festadelrenaixement.cat, mentre que caldrà esperar fins al dilluns, 10 de juliol, per poder adquirir-les físicament a la casella del Mercat de Tortosa. Durant els dies de Festa es podran aconseguir al punt de venda de l’Oficina del Nucli Antic, al carrer de la Rosa.