ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 13/07/2022
L'any commemoratiu '3/4 de mil·lenni. Consolat de Mar' arrancarà el 24 d'octubre amb un acte inaugural a Tortosa
Enguany es compleixen 750 anys de l'inici de la recopil·lació de normes que recull el 'Llibre de les Costums de Tortosa', que va regular les relacions entre la ciutadania i els estaments a partir del segle XIII
L’embarcador de Tortosa ha esdevingut l’escenari des d’on s’ha presentat en roda de premsa el programa dels 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar, un conjunt d’accions i activitats amb què el Consolat de Mar vol commemorar els seus 750 anys d’existència. La presentació ha anat a càrrec de l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el cònsol major del Consolat de Mar, Jordi Domingo, i del comissari dels actes dels 3/4 de Mil·lenni, Marçal Girbau.

La consellera ha descrit el Consolat de Mar com l’aportació més important de Catalunya a la civilització occidental, per la seva condició d’ens pioner en el foment de la mediació i la resolució alternativa de conflictes comercials, des del seu naixement, en plena edat mitjana. Així, reconeix el Llibre del Consolat de Mar i el Llibre de les Costums de Tortosa com “uns documents d’un altíssim valor històric, els quals destaquen que Catalunya és terra de pau i treva des de sempre, i que busca el pacte i l’acord gràcies al seu caràcter obert, emprenedor i dialogant”.

L’alcaldessa ha agraït a la Generalitat el reconeixement com a commemoració de govern de l’aniversari dels 750 anys del Llibre de les Costums de Tortosa i Costums de la Mar. Per a l’alcaldessa, és molt important de posar en valor la contribució de Tortosa en la regulació del dret marítim i comercial medieval català, origen del dret marítim internacional d’avui. "El llibre de les Costums de Tortosa va ser una eina fonamental per a la resolució dels conflictes que imperaven a l'època, amb la compilació dels usos i les costums que regien aleshores, i que d'esta manera van quedar recollides en un marc codificat i regulador".

Coincidint amb els 750 anys del Llibre de les Costums de Tortosa, l'Ajuntament farà una reedició del llibre amb una aproximació que ajude a comprendre la importància que va suposar. A més a més, al novembre dedicarà les Jornades Literàries del Patrimoni Ebrenc a diferents aspectes relacionats amb el Llibre de les Costums.

D’altra banda, el cònsol major, Jordi Domingo, s’ha centrat en la tasca del Consolat de Mar i la importància de la mediació des del prisma històric i polític. Domingo ha manifestat que la iniciativa vol aprofitar l’ocasió per difondre i explicar la història gairebé mil·lenària de l’ens i la importància de les seves contribucions i aportacions al comerç.

Calendari i esdeveniments
L’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni, que serà comissariat pel filòleg i gestor cultural Marçal Girbau, s’encetarà amb un acte a Tortosa i es preveu que s’allargui fins a la tardor del 2023.

L’acte inaugural tindrà lloc dilluns 24 d’octubre a les 18h al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Tot i que l’organització no en vol revelar els detalls per preservar-ne el factor sorpresa, se sap que en l’esdeveniment s’hi podrà veure una representació del talent cultural dels Països Catalans i de la Mediterrània, així com una reivindicació de passat, present i futur de la contribució cabdal del Llibre de les Costums de Tortosa –en què dins s’hi troben les Costums de la Mar, origen del Llibre del Consolat de Mar–, i de la capital del Baix Ebre en el seu conjunt, com a port marítim i fluvial fonamental del nostre país a l’edat mitjana.

Més enllà de l’acte inaugural, entre les activitats programades durant l’any, s’hi inclou una exposició historiogràfica, la producció d’un documentari audiovisual per a la televisió, l’edició de material educatiu que serà difós i posat a disposició de les escoles i instituts del país, l’organització de diversos simpòsiums universitaris, el disseny d’un videojoc interactiu que acosti la història de la institució al públic més jove, o una acció gastronòmica, entre d’altres.

Precursor del dret marítim a la Mediterrània
El Consolat de Mar és una institució secular que sorgeix a Barcelona en plena Edat Mitjana. Es calcula que entre 1258 i 1282 es va crear el primer Consolat de Mar de l’antiga Corona d’Aragó, una institució que seguidament seria replicada arreu de la Mediterrània. El Consolat de Mar naixia amb l’objectiu d’establir i exercir el dret marítim català i de les zones d’influència de la Corona d’Aragó, a fi de tractar les qüestions marítimes i comercials i exercir-hi la jurisdicció penal.

Arran d’això s’elabora el Llibre del Consolat de Mar, el codi de comerç marítim català que, en paraules d’especialistes com Jaume José Chiner Gimeno i Juan P. Galian Chacón, es mereix la “indiscutible consideració de màxima aportació de les terres de la Corona d’Aragó a la història del dret mundial”. Una obra que va tenir una repercussió importantíssima també fora de les fronteres catalanes, traduït a l’italià, el francès, l’holandès, l’anglès, l’alemany, entre d’altres. La seva vocació representativa dels interessos mercantils la va dur a defensar i governar amb encert el món dels nostres mercaders, tot procurant la superació dels entrebancs propis de l’activitat negocial. En definitiva, va contribuir a la formació d’un entorn favorable al progrés econòmic i social del nostre país.