Una exposició i dos conferències ajudaran a conèixer els grotescos, figura ornamental característica del Renaixement
Es tracta d'elements arquitectònics decoratius que el segle XVI va recuperar de l'època clàssica, i que són molt presents als Reials Col·legis de Tortosa
Al costat de les parelles de monarques que decoren el fris central del pati interior dels Reials Col·legis de Tortosa conviuen alguns detalls arquitectònics singulars amb diversitat de formes inspirades en la natura i en la mitologia. Són els anomenats grotescos, element ornamental que ser molt característic de l'època del Renaixement i que té una forta presència al conjunt renaixentista de la ciutat: se'n poden veure com a separació entre cada parella dels reis i també a la portalada d'accés a l'edifici. Representen una mescla d'imatges, combinació de figures humanes, altres mitològiques o animals, i elements vegetals. Decoració que es caracteritza per la simetria i pel recarregament i que va ser adoptada especialment durant el segle XVI, inspirant-se en la tradició de l'època clàssica a l'inici de la nostra era.
Per aprofundir en el coneixement i per difondre esta característica, l'Ajuntament de Tortosa i l'Arxiu Històric Comarcal han programat per al dimecres 21 de juliol una jornada amb diferents propostes: d'una banda, a les 18 h tindrà lloc la inauguració de l'exposició que també es podrà visitar durant els dies posteriors als mateixos Reials Col·legis. Un recull dels grotescos presents a l'edifici, amb informació que ajude a entendre'n el significat de cada un dels elements esculpits.
Les activitats continuaran la mateixa tarda, a partir de les 18.30 h, amb dos conferències sobre el tema. Les impartiran dos especialistes: els professors César García Álvarez, de la Universitat de Lleó, i Sílvia Canalda, de la Universitat de Barcelona.
La jornada té lloc en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021 i vol ser un complement als actes organitzats amb el Ban de la Festa del Renaixement. La presentació s'ha fet este matí als Reials Col·legis, amb la presència del regidor de Cultura, Enric Roig, el regidor de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, i el director de l'Arxiu Històric Comarcal, Albert Curto. Roig, ha detallat que, d'esta manera, Tortosa vol recuperar d'alguna manera els col·loquis al voltant del Renaixement, obrint el ventall a propostes que vagen encaminades a ampliar el coneixement sobre el període històric així com la recerca patrimonial dels elements del segle XVI.
La participació és gratuïta, si bé cal reservar seient per qüestions de la capacitat limitada per les mesures de prevenció. Cal escriure un correu a cultura.recepcio@tortosa.cat o posar-se en contacte amb l'arxiu.
L'activitat és només una de les programades dins la Capital de la Cultura Catalana al voltant dels actes de la Festa d'enguany. Juntament amb les ja anunciades al programa del Ban, també s'han previst altres propostes com un concert sobre música del Renaixement, inclòs al primer festival Proto~, que tindrà lloc diumenge 25 als Reials Col·legis. D'altra banda, el Museu acull l'exposició 'L'estructura de la forma', centrada en autors del segle XVI com Leonardo da Vinci, Albert Durero i Luca Pacioli. Finalment, el cicle Cada Mes Un Mos centra l'atenció durant el juliol a la cuina del Renaixement, i publicarà a les xarxes socials de la Capital de la Cultura Catalana un vídeo per donar-la a conèixer amb més detall durant el cap de setmana que ve.