Localitzat un mausoleu romà del segle IV durant les excavacions arqueològiques a l'antic balneari de'n Porcar
La troballa té un elevat valor per la singularitat de les restes i per la conservació d'algunes peces aparegudes juntament amb els enterraments
La construcció de la Casa de les Tres Cultures, a l'antic balneari de'n Porcar, a Remolins, ha permès descobrir una troballa arqueològica d'alt valor, per la singularitat, l'excepcionalitat i el grau de conservació: un mausoleu amb dos enterraments i una tercera tomba associada a la construcció principal, que els arqueòlegs responsables de l'excavació han pogut datar al segle IV de la nostra era. Correspon, per tant, a un edifici funerari d'època romana, del qual no hi ha gaire exemples al conjunt del país.
Els primers indicis de l'enterrament van aparèixer mesos enrera, quan van començar les tasques de fonamentació de la Casa de les Tres Cultures. Aquesta troballa, i la composició del terreny, van portar a replantejar el pilotatge per a la construcció del nou equipament. Ara, una vegada es va reprendre al febrer, la continuació de l'excavació ha ampliat l'abast de la troballa. L'excavació ha localitzat les restes de dos persones adultes i una tercera, que podria correspondre a una persona jove. Juntament amb les inhumacions han aparegut elements que permeten concretar l'època, com ara claus metàl·lics de ferro i bronze que formarien part dels taüts amb els quals van ser enterrats, algunes monedes, així una gerreta en perfecte estat de conservació, que l'arqueòleg responsable de l'excavació, Damià Griñó, associa al ritu funerari emprat durant l'època romana per purificar els cossos dels difunts amb ungüents.
Griñó ha apuntat que el costum durant l'època romana era situar les necròpolis fora de les muralles i prop dels camins d'accés principal fins a les ciutats. Per aquest motiu, la troballa permet conèixer més detalls de Dertosa i, segons vaticina l'arqueòleg, a la zona encara es podrien amagar més enterraments.
Avui, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Enric Roig, han visitat l'excavació. Roigé s'ha felicitat per l'abast de la troballa recordant que "Tortosa és una ciutat amb molta història, per això, quan fem obres podem trobar restes com les aparegudes aquí, que ens poden dificultar les actuacions previstes però que a la vegada són una oportunitat magnífica per seguir descobrint més aspectes de la nosta història", ha assenyalat. Els últims anys han anat apareixent altres restes de la ciutat romana, com les sorgides al carrer Sant Domènec, a la plaça de l'Absis, o les importants restes localitzades a la plaça del davant de la catedral, on s'ha descobert un tram de la muralla.
Ara, la troballa serà documentada i es farà compatible amb la continuació de la construcció de la Casa de les Tres Cultures, que explicarà la presència a Tortosa, al llarg de la història, de les tres principals cultures (cristiana, jueva i musulmana). Posteriorment, els elements localitzats a l'excavació s'incorporaran al fons del Museu de Tortosa.