ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 05/12/2018
L'Escola Municipal de Teatre recupera la versió dels 'Pastorets' del folklorista Joan Moreira, escrita al 1925
Una trentena de persones representaran l'obra el 22 i 23 de desembre, i part dels diners de les entrades es destinaran a l'associació de Malalts d'Alzheimer
El teatre auditori Felip Pedrell acollirà els dies previs al Nadal dos funcions dels Pastorets, en la versió escrita al primer terç del segle XX pel folklorista Joan Moreira. Serà la primera vegada que la duguen a l'escenari els alumnes de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa. Avui, la seua directora, Marga Julià, ha explicat el procés que els ha permès recuperar l'obra. Ho han fet a partir de l'original escrit a màquina i amb inscripcions manuscrites per Moreira l'any 1925, que els familiars de l'escriptor han posat a disposició de l'Escola de Teatre. La néta de l'escriptor, Carme Murall, ha agraït emocionada la implicació de l'Ajuntament de Tortosa a través de diverses iniciatives per donar transcendència a un llegat, el de Moreira, que "estava tancat des de feia molts anys".

Per a la directora de l'obra, poder adaptar un text com aquest, d'un autor local tan important, ha sigut "un luxe" ja que es tracta d'una representació "molt divertida", que es desmarca d'altres versions més conegudes dels Pastorets. Per aquest motiu, assenyala que seran molt fidels al text original i a les acotacions escrites per l'autor. Precisament, una de les característiques que sobresurten és que en aquest cas no hi ha la presència dels dimonis per simbolitzar el paper del mal, i que en el seu lloc hi apareixen soldats de la legió romana que a més tenen un matís molt marcat: "Moreira els fa parlar en valencià", revela Julià.

Per poder fer la representació ha calgut transcriure literalment tot el text. Els treballs van arrancar fa gairebé un any, i des de fa setmanes l'estan assajant a l'Escola de Teatre. Caldrà una trentena de persones al damunt de l'escenari per donar vida als personatges: d'aquests, set seran membres de la Colla Jove de Dolçainers, que ajudaran a posar la música als fragments cantats que recull el text. Segons Marga Julià es tracta de cançons tradicionals i populars del territori en aquella època, recollides a l'obra per Moreira.

Les representacions tindran lloc el dissabte 22 de desembre a les 20.30 h, i el diumenge 23, a les 19 h. Les entrades es posen a la venda aquest dimecres 5 i es podran adquirir de dilluns a dijous a la seu de l'Escola de Teatre, a l'auditori Felip Pedrell, de 17 a 20.30 h. El preu és de 5 euros, dels quals 1 euro de cada entrada anirà a parar a l'Associació de Malalts d'Alzheimer de les Terres de l'Ebre (AFATE)