ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ayuntamiento de Tortosa
Traducción

Nota de prensa

Publicada el 29/01/2019
El Museu de Tortosa dedicarà un pavelló de forma permanent per a la difusió i l'estudi de la jota
Entre els elements que s'hi exposaran destaca un original del llibre 'Del Folklore Tortosí' de Joan Moreira, recuperat d'una col·lecció privada als Estats Units
El Museu de Tortosa, situat a l'antic escorxador municipal, acollirà a partir d'ara l'Espai de la Jota. Es tracta d'una proposta que permetrà donar difusió, de forma permanent, a la dansa tradicional de les Terres de l'Ebre, així com facilitar-ne l'estudi. Aquest dimarts, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la regidora de Cultura, Dolors Queralt, i l'activista cultural Arturo Gaya han donat a conèixer els detalls de la proposta.

L'espai ocuparà el pavelló número 7 del complex museístic, en el qual ja s'està treballant per adequar-lo. Comptarà amb un espai d'exposició, que es podrà visitar de manera gratuïta, amb dos mostres: una que explica la jota com a dansa des de tots els seus vessants, i una altra amb diversos elements del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, entre els quals alguns dels premis que han anat recollint al llarg dels 27 anys de trajectòria. De la mateixa manera, l'Espai de la Jota disposarà d'un apartat d'arxiu, un per a activitats pedagògiques, i un altre per a la documentació i la recerca, que estarà a disposició de tots els investigadors interessats.

L'alcaldessa ha posat en valor la posada en marxa d'aquest projecte, que se suma a l'impuls que l'Ajuntament ha fet en els últims anys a la cultura popular. En aquest sentit, ha assenyalat el suport que presta a l'Aula de Música Tradicional i Popular a les Terres de l'Ebre, a l'escola de ball, cant i música tradicional Lo Planter, o a les colles de cultura popular de la ciutat, amb les quals ha signat convenis de col·laboració. També a altres iniciatives de cultura popular que han sorgit més recentment, com la dels Castellers de Tortosa, que segons ha recordat podran disposar d'un nou espai a les antigues instal·lacions de l'empresa Indo, ara de titularitat municipal.

Roigé destaca que l'Espai de la Jota se situarà precisament a un dels pavellons del Museu, perquè d'aquesta manera volen donar-li la importància que mereix. A més, remarca que permetrà donar a conèixer a tots els visitants la dansa tradicional del territori, que esdevé "l'essència de la cultura catalana a nivell ebrenc". En aquest sentit, ha agraït la col·laboració d'Arturo Gaya i de tota la faena de recuperació de documentació que han fet al llarg dels últims anys, que ha permès acumular molt material vinculat amb la jota. El mateix Gaya ha assenyalat que, entre els documents que han pogut recopil·lar, i que es mostrarà a l'exposició permanent, hi ha una primera edició del llibre 'Del Folklore Tortosí', escrit i publicat al 1934 per Joan Moreira, i que està signat pel mateix autor. Segons ha revelat, formava part d'una col·lecció privada que es trobava als Estats Units, i que ara l'han pogut recuperar. Arturo Gaya s'ha mostrat confiat que, el fet de poder disposar d'un espai de difusió i estudi de la jota al Museu de Tortosa, permetrà que altres propietaris o entitats que disposen de material interessant el puguen posar a disposició i ampliar encara més l'abast de la proposta. Gaya ha apuntat, també, que "si recollim tot aquest llegat cultural no és per guardar-lo, sinó per compartir-lo, perquè l'objectiu és que a través del nostre folklore puguem construir la nostra societat i poder disposar d'una millor manera de viure".

De la seua banda, Dolors Queralt ha apuntat que el fons es podrà visitar d'aquí a poques setmanes i que la seua implantació completa s'anirà fent de manera progressiva fins al 2021, quan Tortosa esdevindrà la Capital de la Cultura Catalana.