ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 02/10/2020
Tortosa posa en marxa la campanya 'Truca a la porta', per detectar les situacions de soledat no volgudes
A Tortosa, el programa es duu a terme des de finals de 2013 i, durant aquest temps, ha atès 154 persones grans i ha fet activitats de sensibilització que han arribat a més de 8.000 persones i en les quals s’han implicat 29 voluntaris i més de 39 entitats del municipi de Tortosa i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús.
Darrere de cada porta s’hi amaguen diferents realitats. Amb l’objectiu de detectar possibles situacions de soledat en la gent gran, el programa «Sempre Acompanyats» ha llançat a Tortosa l’acció Truca a la porta. La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Tortosa i la Creu Roja han desvelat avui el missatge de la campanya de sensibilització, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.

La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i destacar la tasca que fan les entitats que treballen al territori.

La campanya Truca a la porta estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte, tant per participar-hi com per informar d’una possible situació de soledat, és el 900 223 040, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 17 h.

“De vegades, les persones d’edat més avançada tenen dificultats per poder-se valdre en la seua vida quotidiana, o per a qui relacionar-se amb altres persones potser ja no és tan fàcil. Això fa que poc a poc puguin quedar aïllades, i es produeixi una situació negativa que podem evitar mantenint-hi el contacte. Per això, des del 2013 venim treballant conjuntament entre l’Ajuntament, Creu Roja i la Fundació ”la Caixa” en el programa Sempre Acompanyats, que està donant molts bons resultats", ha destacat l’alcaldessa, Meritxell Roigé.

Per la seva banda, la directora del programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, Cristina Segura, ha remarcat la importància de visibilitzar una realitat que ens afecta a tots i totes com és el cas del sentiment de soledat. “Empoderant a la gent gran i enfortint els seus vincles relacionals poden aconseguir una vida amb sentit i significat”, ha puntualitzat.

El programa «Sempre Acompanyats» a Tortosa

El programa «Sempre Acompanyats» contempla les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat per mitjà del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068.

A Tortosa, el programa es duu a terme des de finals de 2013 i, durant aquest temps, ha atès 154 persones grans i ha fet diferents accions de sensibilització que han arribat a més de 8.000 participants. Col·laboren amb el programa i també s’hi han implicat 29 voluntaris i més de 39 entitats del municipi de Tortosa i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús.

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va fer en el marc del programa «Sempre Acompanyats» el 2018, que estimava un 39,8 % de soledat emocional i un 29,1 % de soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi fet per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació composta per dos volums: el primer, que planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat, recull diferents punts de vista de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia...); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada als diferents municipis del territori espanyol en què es desplega el programa «Sempre Acompanyats».