Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 15/09/2020
Tortosa retira la Medalla d'Or al rei emèrit Joan Carles I, després de la seua fugida d'Espanya
La decisió del ple municipal revoca la distinció que el consistori va fer al 1996, coincidint amb la visita que l'aleshores monarca va fer a la ciutat
L'Ajuntament de Tortosa ha retirat la distinció de la Medalla d'Or que el consistori va concedir a Joan Carles I el 10 de juny del 1996. El lliurament es va fer efectiu deu dies després de l'aprovació, coincidint amb la visita que l'aleshores rei d'Espanya va fer a la ciutat. Ara, arran dels casos polèmics que envolten la figura del rei emèrit, i després de la seua fugida del territori espanyol, el ple va considerar que no es compleixen els requisits necessaris perquè continue sent valedor d'aquesta distinció.

La qüestió es va debatre a partir d'una moció de Presidència, que va oficialitzar la retirada de l'honor amb els vots a favor de 17 dels 21 regidors, corresponents als grups de Junts, Movem, Esquerra i la CUP; l'abstenció dels tres regidors del PSC, i el vot contrari del portaveu de Ciutadans.

D'altra banda, també es va debatre una moció presentada pel grup d'Esquerra que, a més a més de demanar la revocació de la Medalla d'Or, també demanava la reprovació del govern espanyol en la seua actitud davant la fugida de Joan Carles I. Aquest punt va ser aprovat també amb els vots a favor de tots els grups, excepte els del PSC i Ciutadans, que hi van votar en contra. De la mateixa manera, aquesta moció instava l'Ajuntament a canviar alguns noms del nomenclàtor de la ciutat com els Jardins del Príncep o la plaça d'Alfons XII, punt que els proposants van acceptar a votar de manera separada. En aquest cas va comptar amb els vots a favor de Movem, Esquerra i la CUP, i els vots en contra de Junts, PSC i Ciutadans.

Va ser una de les primeres qüestions que va tractar el ple ordinari de setembre, que va arrancar amb la presa de possessió del nou regidor de la CUP, Sergi Arnau, després de la renúncia de l'anterior portaveu, Xavi Rodríguez. La sessió també va aprovar una altra moció de Presidència, subscrita pels grups de Junts, Movem, Esquerra i Ciutadans, per la defensa de la suficiència financera dels ens locals i per demanar que els ajuntaments puguen disposar dels seus romanents per aplicar-los en polítiques socials derivades de la crisi de la covid-19.

Al ple també es va aprovar la retirada de qualsevol placa d'inauguració i reconeixement que puga existir a la ciutat en al·lusió a l'expresident Jordi Pujol, una de les mocions presentades pel grup de Movem. L'altra moció, per l'adhesió de Tortosa a l'Associació de Municipis per l'Energia Pública, també va ser aprovada pel ple.

També va prosperar la segona moció d'Esquerra, per garantir el dret a un habitatge digne, que va comptar amb la unanimitat del ple.

Pel que fa a les mocions presentades per Ciutadans, va prosperar la demanda per millorar la neteja i manteniment del clavegueram, la neteja d'embornals per evitar inundacions i la proliferació de plagues, però no va comptar amb els vots suficients la proposta per garantir la minimització dels contagis per covid-19 a l'espai públic.

El ple també va fixar el 7 de març i el 12 de desembre com a dies festius addicionals d'obertura comercial permesa a la ciutat durant el 2021.